Svet 10.7.2023 13:31

Na Hrvaškem gostuje glasbeno-gledališka predstava Tesla Janeza Dovča

Šibenik, 10. julija - Na povabilo Zadruge Nikola Tesla Network v teh dneh na Hrvaškem gostuje glasbeno-gledališka predstava Tesla glasbenika Janeza Dovča. Predstavo so ob letošnji 167. obletnici rojstnega dneva Nikole Tesle že izvedli v Zagrebu in Karlovcu, danes in v torek pa jo bodo lahko videli še v Gospiću in Šibeniku.

Ljubljana. Harmonikar Janez Dovč. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Harmonikar Janez Dovč.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Predstava se sprehodi skozi devet poglavij Teslovega življenja, ki s pomočjo glasbe, poskusov, biografskih odlomkov in citatov dostopno predstavijo svet Nikole Tesle, njegovih izumov ter predvsem njegove neizmerne humanistične želje po izboljšavi sveta za naslednje generacije.

Predstava je nastala pred sedmimi leti v produkciji Ustvarjalnega polja Celinka.si in koprodukciji Cankarjevega doma in je v Sloveniji doživela že več kot 150 ponovitev. Za gostovanje na Hrvaškem so jo prevedli v hrvaščino, je sporočil njen avtor.

Tesline citate je posnel dramski igralec Tomaž Gubenšek, glas naratorja tako kot pri slovenski izvedbi Gregor Budal, pesem Golubice bijela pa je odpela Zvezdana Novaković. Predstavo sicer kot edini protagonist izvaja Dovč.