Na hitro prelistano 15.7.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 15. julija - Pri Beletrini je izšla knjiga Gorazd V. Mrevlje, Psihiater na kavču avtorice Bojane Leskovar, pri založbi Primus knjiga Human design: Odkrijte svoj edinstveni ustroj avtorja Chetana Parkyna, pri založbi Sodobnost pa knjiga Pot čez morje italijanskega avtorja Francesca D'Adama.

Ljubljana. Pri založbi Sodobnost je izšla knjiga Pot čez morje italijanskega avtorja Francesca D'Adama. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Sodobnost je izšla knjiga Pot čez morje italijanskega avtorja Francesca D'Adama.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi Primus je izšla knjiga Human design: Odkrijte svoj edinstveni ustroj avtorja Chetana Parkyna. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Primus je izšla knjiga Human design: Odkrijte svoj edinstveni ustroj avtorja Chetana Parkyna.
Foto: STA

Ljubljana. Pri Beletrini je izšla knjiga Gorazd V. Mrevlje, Psihiater na kavču avtorice Bojane Leskovar. Foto: STA

Ljubljana.
Pri Beletrini je izšla knjiga Gorazd V. Mrevlje, Psihiater na kavču avtorice Bojane Leskovar.
Foto: STA

GORAZD V. MREVLJE, PSIHIATER NA KAVČU - OD STROKOVNIH SODB DO OSEBNIH TEM

Knjiga Psihiater na kavču Bojane Leskovar je nastajala dve leti. Gorazd V. Mrevlje se je poslovil tik pred načrtovanim izidom knjige, 1. marca 2023, 20 dni pozneje bi bil star 77 let. Kot od portretiranca izvemo v uvodni besedi, naslov ni naključen, saj je knjiga nastajala v pogovorih z njegovo dolgoletno in dragoceno prijateljico Bojano Leskovar Bojči. Knjiga o enem izmed naših največjih sodobnih psihiatrov, psihoterapevtov in sodnih izvedencev je nastala z zamenjavo vlog, saj se je psihiater spremenil v pripovedovalca, izpraševalka pa si je ob njegovem pripovedovanju zapisovala, zahtevala pojasnila in ni skrivala navdušenja nad slišanim, so o knjigi zapisali pri založbi.

Knjiga pokriva številna področja in obdobja Mrevljetovega delovanja, od odločitve za psihiatrijo do časov specializacije in predstojništva na Centru za mentalno zdravje. Gorazd V. Mrevlje v knjigi med drugim pripoveduje o mentorjih in učiteljih, razvoju psihiatrije in psihoterapije po razpadu Jugoslavije, današnji strukturi in organizaciji slovenske psihiatrije, specializantih, predstojništvu. Po eni strani knjiga ponuja povsem strokovne sodbe in razmisleke, po drugi pa tudi zelo osebne teme, so še zapisali.

HUMAN DESIGN: ODKRIJTE SVOJ EDINSTVENI USTROJ - PRVI PRIROČNIK NA TEM PODROČJU V SLOVENŠČINI

Prvi priročnik za Human Design v slovenščini je namenjen tako popolnim začetnikom kot poznavalcem. Skupaj z brezplačnim programom ima vse, kar je potrebno za izdelavo življenjske karte - osebni načrt, tako edinstven, kot so prstni odtisi, so zapisali pri založbi. Kot so še pojasnili, je Human Design revolucionaren sistem, bolj po meri posameznika kot astrologija. Spreminja življenja ljudi po vsem svetu, saj zgolj na podlagi datuma, časa in kraja rojstva razkrije osebo, za kakršno ste bili rojeni, in življenje, ki vam je namenjeno. Prevod podpisuje Maša Jelušič.

Chetan Parkyn pogosto vodi delavnice in seminarje po vsem svetu. Nekdanji strojni inženir je, odkar se je seznanil s Human Designom, vse svoje življenje posvetil deljenju sistema z drugimi. Živi v San Diegu v Kaliforniji.

POT ČEZ MORJE - KNJIGA O DROBNIH DEJANJIH KOT NAJMOČNEJŠEM ZDRAVILU

Neke nevihtne noči se blizu obale potopi čoln. Prestrašeni brodolomci se izkrcajo in pobegnejo, v pesku na obali pa ostane nahrbtnik, ki pripada malemu Omarju. Najde ga stari ribič Ezechiele in se odloči za drzen podvig. V spremstvu svojega vnuka in psa Spaghettija se odpravi čez morje, da bi Omarjevi mami vrnil nahrbtnik in ji zagotovil, da je njen otrok živ in zdrav dosegel kopno. Pot je lahko nevarna in neuspešna, toda Ezechiele ve, da so drobna, navidezno nepomembna dejanja najmočnejše zdravilo. Opogumijo tistega, ki se odloči zanje, in zdravijo brezbrižnost sveta, so vsebino povzeli pri založbi.

Francesco D'Adamo je najprej opravljal različna dela, nato je začel pisati kriminalne romane za odrasle. Pozneje je odkril, da lahko nagovori tudi bralce, ki jih sam imenuje "odrasli, začasno stari trinajst, štirinajst let". Zgodbe, ki jih piše zanje, skušajo razložiti svet z vidika najbolj ranljivih. Za svoja dela je prejel več nagrad, prevedena so v številne jezike. Knjigo Pot čez morje je prevedel Vasja Bratina.