Svet 11.7.2023 19:37

Berlinale z drastičnimi varčevalnimi ukrepi

Berlin, 11. julija - Berlinale se je kot eden največjih filmskih festivalov na svetu zavezal drastičnim varčevalnim ukrepom. Mednarodni filmski festival v Berlinu bo v prihodnjem letu skrajšal svoj program. Skoraj za tretjino manj bo filmov, črtali so tudi dve sekcij, so danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili v Berlinu.

Nemčija, Berlin. Filmski festival Berlinale. Foto: Alenka Vesenjak/STA Arhiv STA

Nemčija, Berlin.
Filmski festival Berlinale.
Foto: Alenka Vesenjak/STA
Arhiv STA

Vodji Berlinala Mariette Rissenbeek in Carlo Chatrian sta opravila revizijo strukture festivala in posledično je sedaj predvidena koncentracija programa in prestrukturiranje festivala.

"Kulturne ustanove in festivali so, tako kot mnoga druga družbena področja, ob enakih proračunih prizadeti zaradi znatnega povišanja stroškov," je sporočil vodstveni par.

Skupno število filmov se bo na Berlinu zmanjšalo skoraj za tretjino. Na 74. Berlinalu, ki bo od 15. do 25. februarja prihodnje leto, bo na sporedu okoli 200 filmov. Letos jih je bilo 287. Z izjemo tekmovalne sekcije bo prihodnje leto filmov manj v vseh ostalih sekcijah.

Črtali so tudi sekciji Perspektive nemškega kina ter Berlinale serije.

Berlinale se že dlje časa financira približno v enakomernih deležih od prodaje vstopnic, sponzorskih sredstev in sredstev, ki jih nameni nemška vlada. Glede sponzorskih sredstev je nazadnje prišlo do rezov.

Med najpomembnejšimi filmskimi festivali, kot sta Cannes ali Benetke, je Berlinale filmski festival z največjih občinstvom. Letos so tako prodali približno 320.000 vstopnic, kar je skoraj enako kot pred pandemijo covida-19. Leta 2020 so prodali 330.000 vstopnic.

Nemška vlada je nazadnje prispevala 10,7 milijona evrov rednih sredstev ter letos še dodatnih 2,2 milijona evrov zaradi pandemije. Za prihodnje leto je po navedbah nemške ministrice za kulturo Claudie Roth za Berlinale zaenkrat predvidenih 11,1 milijona evrov.