Svet 12.7.2023 11:02

Porota oporoko Arethe Franklin, najdeno na kavču, označila za veljavno

Detroit, 12. julija - Rokopisni dokument, ki so ga našli pod blazinami na kavču Arethe Franklin, je veljavna oporoka, ki določa želje pokojne kraljice soula, je v torek ugotovila porota v Michiganu. Glasbenica domnevno ni zapustila uradne oporoke, a so kasneje v njenem domu v Detroitu odkrili dokumente, ki so bili več let predmet spora med njenimi štirimi sinovi.

ZDA, Los Angeles. Portret pokojne soul pevke Arethe Franklin (1942-2018). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Portret pokojne soul pevke Arethe Franklin (1942-2018).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se zdi, da težko berljivi oporoki navajata delitev premoženja med njene družinske člane, vključno z nepremičninami, nakitom, krznom, avdio opremo in avtorskimi glasbenimi honorarji.

Oporoko, ki datira v leto 2010, so odkrili v zaklenjeni omari. Oporoko, datirano štiri leta pozneje, pa so našli pod blazinami. Dva od njenih sinov, Edward in Kecalf Franklin, sta bila naklonjena dokumentu iz leta 2014. Ted White mlajši pa je trdil, da je dokument iz leta 2010 bolj legitimen.

Zdi se, da obe oporoki vsebujeta enakomerno razdelitev avtorskih honorarjev med te tri sinove. Glede pevkinega prvorojenca Clarencea Franklina pa je New York Times zapisal, da je duševno bolan in živi pod skrbnikom, ki ga je imenovalo sodišče, medtem ko so se njegovi bratje strinjali, da ga bodo podpirali.

Odločitev šestčlanske porote je po pisanju AFP še posebej v prid Kecalfu Franklinu in njegovim otrokom, ki naj bi zdaj podedovali pevkino glavno prebivališče, vilo v bogatem predmestju Detroita. Prav tako bodo podedovali njene avtomobile.

Na torkovem sojenju se je kot pomembna izkazala oznaka na oporoki iz leta 2014. Vsebovala je napis A. Franklin s smeškom v prvi začetnici, za katerega je Kecalf Franklin izjavil, da je značilen za pisanje njegove matere.

Pevka je umrla 16. avgusta 2018 zaradi raka trebušne slinavke. V svoji šestdesetletni karieri se je spogledovala z gospelom, rhythm & bluesom, jazzom, bluesom in celo klasično glasbo ter postala ena najbolje prodajanih glasbenic. Med njenimi uspešnicami so Respect, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, Chain of Fools in I Say a Little Prayer.