Slovenija 13.7.2023 9:24

V Kopru razstava vizualne umetnice Samire Kentrić Vizije

Koper, 13. julija - V nekdanjem skladišču soli Libertas je na ogled razstava umetnice Samire Kentrić z naslovom Vizije, v kateri avtorica upodablja družbeno in intimno resničnost svojega časa. "Osnovno sporočilo prepletanja intimnih življenjskih situacij s širšo družbeno realnostjo je zagotovo ta, do ločevanje med njima ni mogoče," je za STA pojasnila Kentrić.

Koper, nekdanje skladišče soli Libertas. V nekdanjem skladišču soli Libertas je na ogled razstava umetnice Samire Kentrić z naslovom Vizije, s katero avtorica upodablja družbeno in intimno resničnost svojega časa. Vizualna umetnica Samira Kentrić. Foto: Aleš Rosa/Libertas

Koper, nekdanje skladišče soli Libertas.
V nekdanjem skladišču soli Libertas je na ogled razstava umetnice Samire Kentrić z naslovom Vizije, s katero avtorica upodablja družbeno in intimno resničnost svojega časa.
Vizualna umetnica Samira Kentrić.
Foto: Aleš Rosa/Libertas

Samira Kentrić je vizualna umetnica, ki staplja javno, politično govorico z intimno sfero človekovega vsakdana, so zapisali na Facebook strani spletnega glasila Mestne občine Koper ekopercapodistria. Z neposrednim izražanjem svojih čustev in stališč v jeziku, ki pogosto koketira s podobami množične kulture, avtorica nagovarja gledalce na njim prepoznaven način, so dodali.

Kot je pojasnila umetnica, sta razstavo s kustosinjo Vesno Pajić začeli načrtovati že v zgodnji jeseni. "Podobe sva izbrali iz veliko širšega nabora na podlagi kustosinjinega temeljitega poznavanja prostora Skladišča Libertas in kakšne razstavne možnosti v prostoru najbolj delujejo," je zapisala avtorica in dodala, da sta se ob tem omejili na dela, ki so nastala v zadnjih petnajstih letih.

Umetnica je s kustosinjo nato ugotovila, da je v izboru nekaj očitnih skupnih vsebin. Poleg ročno risanih originalnih del za grafična romana Adna in Balkanalije, je na razstavi še nekaj vsebinskih sklopov, kot so feminizmi in nova potreba po politični korektnosti, razpad Jugoslavije, posledice begunske politike Evropske unije ter vplivni beli moški z iracionalno agendo, je pojasnila.

V zadnjih mesecih Samira Kentrić skuša nekatere predmete na podobah prenesti v tretjo dimenzijo, s pomočjo fotografa Tadeja Guliča pa je eden izmed teh predmetov prenešen tudi na fotografijo.

Glede aktivnosti na področju kulture v povezavi s politično aktivnostjo umetnica vztraja pri tem, da moramo na področju ustvarjalnih praks ustvarjalca ločiti od njegovega dela. Ob tem se ji zdi očitno, da umetnikov značaj narekuje njegovo delo, saj so sporočilo po sebi že izbira medija, lokacija dela in vir financiranja. Kljub temu pa ocenjuje, da to, če nam je avtor s svojimi nazori osebno blizu ali ne, o kvaliteti dela ne pove ničesar.

Fokusa v umetnosti Kentrić ne vidi toliko v vsebinah in sporočilnosti kot v izvirnosti estetske interpretacije sporočilnosti. Ob tem je ustvarjalna oseba po njeni oceni tudi politično definirana oseba in zato podpira, da umetniki ravno zaradi pozornosti, ki jim jo skupnost izkazuje, javno govorijo o svojih stališčih. Pomembno in nujno pri ustvarjanju se ji zdi tudi usmerjanje pozornosti na tiste, ki je nimajo, a se jih skupne odločitve najbolj dotikajo.

V okviru razstave je v torek v skladišču Libertas potekal tudi pogovorni večer z avtorico.

Dela bodo na ogled do 2. septembra.