Svet 13.7.2023 18:51

Hollywoodski filmski igralci in igralke bodo danes začeli stavko

Los Angeles, 13. julija - Hollywoodski filmski igralci in igralke se danes pripravljajo na začetek stavke, s katero se bodo prvič po letu 1960 pridružili scenaristom, ki stavkajo že od maja letos. Sočasni stavki obetata popolno prekinitev vse filmske in televizijske produkcije.

Igralski sindikat SAG-AFTRA, ki zastopa 160.000 igralcev, je sporočil, da so se pogajanja pozno v sredo končala brez dogovora glede njihovih zahtev o plačah in varovalih okrog uporabe umetne inteligence.

Pogajalci so nato nacionalnemu odboru sindikata priporočili potrditev stavke. To naj bi se zgodilo že danes in že v petek bodo v Hollywoodu pred velikimi studii skupine igralcev s sindikalnimi transparenti.

Igralci, tako kot scenaristi, zahtevajo boljše plačilo in varovala pred prihodnjo uporabo umetne inteligence na televiziji in v filmih.

"Kot veste, se je v zadnjem desetletju vaše nadomestilo zaradi vzpona pretočnega ekosistema močno zmanjšalo. Poleg tega umetna inteligenca predstavlja eksistencialno grožnjo ustvarjalnim poklicem," so po neuspešnih pogovorih zapisali v izjavi SAG-AFRTA.

Vodstvo industrije ni hotelo priznati, da so ogromni premiki v industriji in gospodarstvu škodljivo vplivali na tiste, ki opravljajo delo za filmske in televizijske studie, je še zapisano v izjavi sindikata.

"Globoko smo razočarani, da se je SAG-AFTRA odločila odstopiti od pogajanj. To je odločitev sindikata in ne naša," pa je v četrtek zgodaj zjutraj sporočila Zveza filmskih in televizijskih producentov.

SAG-AFTRA zastopa igralce, med njimi zvezde, kot so Meryl Streep, Jennifer Lawrence in Glenn Close. Vsi člani so se vnaprej strinjali s stavko, če dogovor ne bi bil sklenjen. Nazadnje je sindikat stavkal leta 1980, ko je stavka trajala več kot tri mesece.

Stavka bi zvezdnikom preprečila promocijo nekaterih največjih letošnjih filmov, in sicer na vrhuncu sezone poletnih filmskih uspešnic.

V Londonu so v sredo zvečer premiero filma Christopherja Nolana Oppenheimer prestavili za eno uro, tako da so se igralci, med njimi Robert Downey mlajši, Matt Damon in Emily Blunt, lahko udeležili premiere brez kršenja sindikalnih pravil, je poročal Variety.

Stavka pa bo onemogočila ameriško premiero filma v ponedeljek v New Yorku, in rdečo preprogo, na kateri bo konec tedna v Disneylandu predstavljen film Haunted Mansion.

Tudi podelitev nagrad emmy, televizijske različice oskarjev, ki naj bi bila 18. septembra, je pod vprašajem in bi jo lahko prestavili na november ali celo na prihodnje leto.

Medtem ko je stavka scenaristov že močno zmanjšala število filmov in serij v produkciji, bi stavka igralcev zaustavila skoraj vse.

V sredo so hollywoodski sindikati, ki zastopajo režiserje, filmske delavce iz ozadja in scenariste, podali izjavo o neomajni podpori in solidarnosti z igralci. Kot so sporočili, so delavci vseh strok in oddelkov združeni, da bi preprečili, da megakorporacije spodkopljejo pogoje, za katere so se borili desetletja.

Poleg plačila za čas, ko aktivno delajo, igralci za vsako predvajanje filma ali oddaje dobijo nadomestila. Vendar ponudniki spletnih ali pretočnih vsebin, kot sta Netflix in Disney+, ne razkrivajo podatkov o gledanosti svojih oddaj in za vse na svojih platformah in ponujajo enak pavšalni znesek, ne glede na njihovo priljubljenost.

Problematična je tudi uporaba umetne inteligence. Tako igralci kot scenaristi želijo jamstva, da jih le-ta ne bo nadomestila.