Svet 17.7.2023 14:12

Na 70. Puljskem filmskem festivalu tudi filmi s slovensko udeležbo

Pulj, 17. julija - V hrvaškem Pulju se do 23. julija odvija letošnji filmski festival. Na različnih lokacijah v mestu bodo v okviru 70. Puljskega filmskega festivala v devetih dneh prikazali skoraj 80 filmov, med njimi tudi filme s slovensko udeležbo. Kot prvega so ob začetku festivala minulo soboto predvajali slovensko klasiko Františka Čapa Vesna iz leta 1953.

Hrvaška, Pula. V Puli je v soboto potekalo odprtje 70. Puljskega filmskega festivala. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Pula.
V Puli je v soboto potekalo odprtje 70. Puljskega filmskega festivala.
Foto: Hina/STA

Film je lani digitalno restavrirala Slovenska kinoteka v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom in Slovenskim filmskim centrom. To je obeležje posebne vrste, saj se je Vesna vrnila v Pulj natanko po sedemdesetih letih, ko je leta 1953 na prvem puljskem festivalu prejela nagrado občinstva in nagrado kritikov, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Kot so še dodali, je Vesna minulo soboto v kinu Valli odprla sekcijo Vremeplov, kjer so na sporedu še jugoslovanske klasike Metulj (Leptirica), Martin v oblakih (Martin u Oblacima), Dogodek (Događaj), Mi iz Prage (Mi iz Praga) in drugi filmi.

Med 14 tekmovalnimi hrvaškimi filmi je na programu festivala tudi Varen kraj (Sigurno mjesto) Juraja Lerotića, pri nastanku katerega je sodelovala slovenska produkcijska hiša December.

Film Spominjam se samo srečnih dni (Pamtim samo sretne dane) režiserja Nevia Marasovića velja za zadnji film pokojnega slovenskega igralskega velikana Radka Poliča - Raca. V njem igra glavno vlogo od življenja utrujenega starca, ki obsedi za mizo v restavraciji in opazuje goste, o katerih se pokaže, da igrajo ključne prizore iz njegovega življenja. Prisiljen se je soočiti s svojimi življenjskimi odločitvami, ki so ga oblikovale v človeka, kakršen je postal.

V sekciji hrvaških manjšinskih koprodukcij bosta prikazana dva filma s slovensko udeležbo: Mož brez krivde režiserja Ivana Gergoleta z Branetom Završanom v glavni vlogi in v produkciji Staregare ter Najsrečnejši človek na svetu Teone Strugar Mitevska, ki je nastal v koprodukciji Vertiga.

V programskem sklopu Širša Adria bo prikazan film Marka Šantića Zbudi me, v katerem Jure Henigman igra glavno vlogo Roka, ki po nesreči izgubi spomin. Film je produciral Vertigo.

V program Ambrela je vključena slovenska manjšinska koprodukcija Ustava republike Hrvaške Rajka Grlića, ki je nastala v sodelovanju s produkcijo Sever & Sever.

Vsi omenjeni filmi so nastali s finančno podporo SFC.

Dva slovenska filma sta v Pulju na programu še v sklopu študentske sekcije. Daljne njive v režiji Filipa Jembriha in produkciji AGRFT je zgodba o mladem francoskem huliganu, ki pride na počitnice k dedku v slovensko vas, kratki dokumentarni film 1/4 koraka režiserke Katje Predan pa se poglobi v svet slepega gledalca filmov, so še sporočili iz SFC.