Slovenija 18.7.2023 10:40

Skladateljska nagrada jazzon 2023 pianistu Maticu Štembergerju

Novo mesto, 18. julija - Skladateljsko nagrado jazzon, ki jo bodo na 23. mednarodni jazzovski delavnici s festivalom Jazzinty v Novem mestu podelili avgusta, je strokovna komisija za skladbo Catharsis dosodila pianistu Maticu Štembergerju. Drugo mesto je pripadlo skladbi Scapegoat Gala Goloba in tretje skladbi Bandulf Cantrip Luke Zabrica,so sporočili iz Zavoda Novo mesto.

Po lanski vnovični uvedbi bodo avgusta spet podelili nagrado za najboljšo slovensko jazzovsko skladbo jazzon 2023. Jazzovsko delavnico, ki bo potekala med 14. in 19. avgustom, bodo zaznamovali vidni domači in tuji mentorji, so zapisali organizatorji.

Na natečaj se je prijavilo 16 mladih jazzovskih ustvarjalcev. Komisija v zasedbi Alja Kramar, Zvezdana Novakovič, Lojze Krajnčan, Robert Jukič in Ana Čop je ocenjevala kakovost in razvoj tematskega materiala, izvirnost ter svežino skladbe, njeno koherentnost in obvladovanje osnovnih kompozicijskih parametrov.

Po mnenju komisije so na natečaj prispele skladbe pokazale veliko pestrost in raznolikost, hkrati pa drzne avtorske ideje in visoko izvajalsko raven.

Kakovost prispelih skladb se iz leta v leto krepi, opazen pa je tudi močan vpliv mednarodnih glasbenih smernic. Člani komisije želijo, da mladi jazzovski skladatelji ohranijo vnemo in visoko raven. Spodbudili pa bi stremljenje "k večji koherentnosti skladb in harmonski razgibanosti tudi v delih, ki so posvečeni solistom", je še zapisala komisija.

Zmagovalcu skladateljske nagrade Jazzon 2023 bodo poleg denarne nagrade 1000 evrov omogočili celodnevno snemanje v studiu Lotos Music, Štembergerju pa se bo lahko s svojo zasedbo in s samostojnim koncertom predstavil na letošnjem festivalu Jazzinty.

Nagrada jazzon predstavlja pomemben dejavnik pri krepitvi ustvarjalnosti mladih slovenskih glasbenikov, hkrati pa avtorju zmagovalne skladbe ponuja denarno, medijsko, tehnično in organizacijsko podporo, so sporočili prireditelji delavnice. Jazzon je s tem postal odskočna deska mladim slovenskim skladateljem in povezovalni člen med glasbeniki, organizatorji, selektorji ter slovenskim medijskim prostorom.

Nagrado jazzon so v Novem mestu podeljevali med letoma 2003 in 2016 ter jo podelili trinajstkrat. Razpis zanjo so zaradi slabega zanimanja in drugih vzrokov nato za šest let prenehali objavljati.

Na poletni 23. mednarodni jazzovski delavnici s spremljajočim festivalom Jazzinty bodo vnovič gostili vidna imena domačega in tujega sodobnega jazzovskega glasbenega prizorišča. Temelj delavnice z geslom Preteklost je prihodnost bo ljudska glasba v sodobnem jazzu.