Slovenija 18.7.2023 10:48

Na Goriškem se začenja festival Glasbe sveta

Nova Gorica/Gorica, 18. julija - S koncertom slovenskih predstavnikov imaginarnega folka Širom in francoskimi raziskovalci mediteranskega in sicilijanskega soula Crimi se danes ob 21. uri začenja festival Glasbe sveta, ki bo goriško čezmejno območje povezoval do 28. julija. Dvanajsta edicija čezmejnega festivala glasbenih raznolikosti bo letos še dodatno obogatena.

Festival je poleg Mestne občine Nova Gorica finančno podprl tudi javni zavod GO! 2025, s tem pa je postal del Evropske prestolnice kulture. Pri organizaciji poleg KUD Morgan od leta 2019 sodeluje tudi društvo Circolo Controtempo iz Krmina, tako da so prva dva koncerta pripravili v vili Attems v Gorici, razgibano glasbeno dogajanje pa se bo nadaljevalo s tremi glasbenimi večeri na Gradu Kromberk, so sporočili iz KUD Morgan.

Na festivalu se bodo poleg omenjenih glasbenikov, ki odpirajo letošnji festival, predstavili tudi tržaška mojstrica flamenko kitare Anna Garano in legendarni ameriški jazz kitarist Marc Ribot, ikonični neapeljski saksofonist James Senese JNC in virtuozni bolgarski klarinetist Ivo Papasov and His Wedding Band.

Organizatorji so omenili tudi sodelovanje s festivalom Sexto Unplugged iz italijanskega Pordenona in ljubljanskim Kinom Šiška, ki bo postreglo z nastopom predstavnikov sodobne arabske psihedelije Al-Qasar v družbi sudansko-ameriške vokalistke Alsarah.

Od krstne izvedbe festivala leta 2012 se je na različnih lokacijah zvrstilo na desetine dogodkov in več sto domačih in tujih glasbenikov. Direktor Goriškega muzeja Vladimir Peruničič je na nedavni predstavitvi letošnjega festivala povedal, da vseskozi sledijo vodiloma popularizirati kulturno dediščino in lokacijo Gradu Kromberk. "Ohranjanje, širjenje in ozaveščanje o pomenu kulturne dediščine, tudi nesnovne, je eno temeljnih poslanstev in obvez Goriškega muzeja. Pri tem festivalu gre za novodobno glasbo, ki temelji na ljudskem izročilu, ne da bi se ozirali na zemljepisno dolžino in širino. Jedro torej predstavlja ljudska glasba."

Poleg glasbe bodo obiskovalci lahko uživali tudi na spremljajoči Tržnici dobrot, ki jo pripravljajo z lokalnimi ponudniki, na kateri bodo obiskovalcem v prihajajočih julijskih večerih ponudili različne pridelke in izdelke.