Svet 18.7.2023 12:26

Büchnerjeva nagrada nemškemu pesniku in pisatelju Lutzu Seilerju

Darmstadt, 18. julija - Nemški pesnik in pisatelj Lutz Seiler je letošnji dobitnik Büchnerjeve nagrade, najprestižnejšega priznanja za literaturo v nemškogovoročem prostoru. V slovenščini je na voljo njegov roman Kruzo, ki ga je prevedel Štefan Vevar. Nagrado, ki je vredna 50.000 evrov, bodo podelili 4. novembra v nemškem Darmstadtu v bližini Frankfurta.

Nemčija, Leipzig. Nemški pesnik in pisatelj Lutz Seiler. Foto: dpa/STA

Nemčija, Leipzig.
Nemški pesnik in pisatelj Lutz Seiler.
Foto: dpa/STA

Žirija Nemške akademije za jezik in poezijo je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v utemeljitvi zapisala, da "podeljuje priznanje avtorju, ki je začel z zvenečimi pesniškimi zbirkami, od tam se je preusmeril k pripovedništvu, vendar vedno ostaja lirik, tako jasen kot skrivnosten in temačno svetel".

"Kot romanopisec in pesnik je našel svoj nezgrešljiv glas, melanholičen, urgenten, iskren, poln čudovitih odmevov iz dolge literarne tradicije," je še dodala žirija.

Nemška akademija za jezik in poezijo od leta 1951 vsako leto podeli Büchnerjevo nagrado avtorjem, ki pišejo v nemškem jeziku. Nagrado prejmejo avtorice in avtorji, "katerih opus velja za posebej zaslužnega, in ki so pomembno prispevali k sodobni nemški kulturi".

Seiler je leta 2014 prejel nemško knjižno nagrado, ki jo podelijo ob začetku Frankfurtskega knjižnega sejma, za svoj romaneskni prvenec Kruzo. Leta 2020 je prejel nagrado Leipziškega knjižnega sejma za roman Stern 111 (Zvezda 111)

Lani je Büchnerjevo nagrado prejela nemška književnica, igralka in gledališka režiserka, ki je po rodu iz Turčije, Emine Sevgi Özdamar.

Med prejemniki Büchnerjeve nagrado so med drugim Max Frisch (1958), Günter Grass (1965) in Heinrich Böll (1967) ter tudi Rainald Goetz, Marcel Beyer, Jan Wagner, Terezia Mora, Lukas Bärfuss, Elke Erb in Clemens J. Setz.

Nagrada je poimenovana po nemškem dramatiku, naravoslovcu in revolucionarju Georgu Büchnerju, ki se je leta 1813 rodil v Hessnu. Umrl je v švicarskem Zürichu leta 1837.