Slovenija 19.7.2023 13:48

Zbirka Čebelica razveseljuje otroke že 70 let

Ljubljana, 19. julija - Ena najstarejših književnih zbirk in prva slikaniška v Sloveniji Čebelica letos praznuje 70 let. V zbirki za najmlajše bralce, ki jo je zasnovala slovita urednica Kristina Brenkova, je izšlo 471 knjižic. Ob knjigah manjšega formata - skupno število natisnjenih izvodov je preseglo šest milijonov - so zrasle številne generacije slovenskih otrok.

Zbirko je od ustanovitve Čebelice leta 1953 pa vse do leta 1973 urejala Kristina Brenkova. Leta 1974 je vajeti prevzel Niko Grafenauer, ki jo je urejal do leta 1995, ko jo je za eno leto prevzela urednica Marjanca Mihelič. Od leta 1997 do leta 2012 je bil njen urednik Andrej Ilc, zdaj pa je skrbnica zbirke urednica Irena Matko Lukan.

Že od začetka izhajanja zbirke so v njej nastajala najbolj reprezentativna slovenska in svetovna književna besedila in ilustracije za otroke, ki so jih ustvarili najvidnejši pisatelji in pisateljice, pesniki in pesnice ter priznani slikarji, ilustratorji. Tako so med slovenskimi avtorji in avtoricami, ki ustvarjajo za otroke in mladino, vsi izdali vsaj kakšno Čebelico. Obenem zbirka odpira vrata novim in mladim ustvarjalcem in ustvarjalkam, so zapisali pri Mladinski knjigi, pod okriljem katere Čebelica že vse od začetka izhaja.

Prva knjiga v zbirki je Rdeča kapica Jakoba in Wilhelma Grimma, ki jo je na velike kamnite plošče tedaj naslikala Marlenka Stupica. V zbirki so pozneje izhajala tako prozna dela kot poezija. Med proznimi deli so najbolj zastopane ljudske pravljice, klasične umetne pravljice in sodobne pravljice iz domače in tuje književnosti ter živalske in realistične pripovedi. Izbor poezije pa prinaša ljudsko otroško pesem in umetno poezijo za otroke. Knjige iz zbirke Čebelica so prevedene tudi v druge jezike, med njimi v srbohrvaščino, makedonščino, madžarščino, albanščino, ruščino, litovščino, lužiško srbščino in esperanto.

"To so čebelice in Čebelice. Prve čebelice, tiste z majhno začetnico zapisane, nabirajo med. Spomladi, ko sonce ogreje travnik in se odprejo prvi cvetovi, pridejo iz svojih panjev. Spuščajo se s cveta na cvet, potapljajo se v sladke cvetne vonjave in srkajo iz cvetov sladke sokove. Ali je to pravljica? Ne. To je samo misel na čebelice in na sladki med, ki so ga nabrale in se nam pocedi po bradi, ko ga ližemo in jemo s kruhom. Druge čebelice, tiste, ki so zapisane z veliko začetnico, vam pripovedujejo pravljice, kajti to so majhne knjige. Vsi jih poznate. Čebelic je veliko in pravljic je veliko," je ob izidu 100. knjige iz zbirke zapisala Ela Peroci.

Začetek praznovanja so pri Mladinski knjigi razglasili na simboličen dan, 20. maja, ob svetovnem dnevu čebel. Častna pokroviteljica praznovanja jubileja Čebelice je predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Praznovanje jubileja bo potekalo vse do konca leta, zaznamovano bo s številnimi dejavnostmi, ki jih pripravljajo z različnimi institucijami. Po vrtcih in osnovnih šolah bodo oktobra, ob rojstnem dnevu Kristine Brenkove (1911-2009), potekale razstave Čebelic, ki jih bodo na pobudo uredništev revij Cicido in Ciciban prinesli otroci. Razstavili pa bodo tudi Čebelice, ki jih imajo v šolskih ali vrtčevskih knjižnicah.

Praznovanju jubileja Čebelic se bo pridružila tudi Pionirska - Center za mladinsko književnost in knjižničarstvo Knjižnice Otona Župančiča v Ljubljani, ki bosta pomagali pri postavitvi pregledne razstave vseh Čebelic. Te bodo predstavljali tudi v okviru Nacionalnega meseca skupnega branja, ki bo potekalo od 8. septembra do 8. oktobra.

Septembra bo Mladinska knjiga v zbirki Čebelica izdala sedem novih knjižic, štiri med njimi bodo izšle prvič, tri pa so slikaniške klasike: Snežaki v vrtcu Branke Jurca z ilustracijami Ančke Gošnik Godec, Balon velikon Andreja Rozmana Roze, ki jo je ilustriral Matjaž Schmidt, in prevodna slikanica Giannija Rodarija Miška iz stripov z ilustracijami Marjana Mančka.