Slovenija 20.7.2023 11:13

Padla prva klapa filma po knjigi Suzane Tratnik

Moravske Toplice, 20. julija - V Moravskih Toplicah so v sredo začeli snemati celovečerec mlade režiserke Ester Ivakič z naslovom Ida, ki je pela tako grdo, da so še mrtvi vstali od mrtvih in zapeli z njo. Film nastaja po literarni predlogi zbirke kratkih zgodb Suzane Tratnik Noben glas. V Moravskih Toplicah v Prekmurju se bo tudi sicer odvila večina filmske zgodbe.

Za film je predvidenih 35 snemalnih dni, ko bo ekipa snemala v Prekmurju, Polhograjskem hribovju in okolici Kolpe. Predviden zaključek snemanja je 6. september, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Protagonistka filma je zvedava desetletnica Ida, ki v 70. letih minulega stoletja živi v vasici na prekmurskem podeželju in je zelo navezana na svojo staro mamo. Ko se babičino zdravstveno stanje poslabša, je Ida prepričana, da lahko smrt odžene s petjem. Ker pa je popolnoma brez posluha, se s pomočjo prijateljice Terezke pridruži šolskemu pevskemu zboru, da bi se naučila peti in rešila babico, so vsebino filma povzeli pri SFC.

V vlogi naslovne junakinje nastopa Lana Marić, njeno prijateljico Terezko igra Liza Muršič. Staro mamo upodablja Milena Stropnik, mamo Ivano Judita Franković Brdar, očeta Stanka pa Matej Puc. V drugih vlogah med drugim nastopajo Miranda Trnjanin, Mila Peršin, Maruša Majer, Eva Stražar in Petja Labović.

Scenarij za celovečerec je režiserka napisala skupaj z Niko Jurman po zbirki šestih kratkih zgodb Noben glas pisateljice Suzane Tratnik. Zgodbe opisujejo odraščajoče dekle, ki spremlja dogajanje okoli sebe z mešanico ne več otroške in ne še odrasle perspektive. Smrt stare mame, grobosti nezadovoljne vaške učiteljice, bolečino ob občutku izključenosti in prizadetost ob ločitvi staršev spremljajo elementi fantastike, otroške interpretacije sveta, ironija in izviren humor, ki se srečuje z odraslim, veliko bolj suhoparnim pogledom na svet, so zapisali pri SFC.

Po besedah Nike Jurman "Suzana Tratnik o otroštvu piše na univerzalen način, ki sva ga z Ester z lahkoto podoživeli. Špricerji pod brajdo, osmrtnice in druženja s starimi mamami so naju nagovorili in nama služili kot varen pristan, v katerem so liki hitro spregovorili sami". Scenarij sta Ester Ivakič in Nika Jurman razvijali na delavnicah Scenarnica (2018), Re-Act Workshop (2019) in Midpoint Feature Launch (2020).

Film nastaja pod okriljem produkcijske hiše Temporama, producentov Jerce in Andraža Jeriča ter v koprodukciji RTV Slovenija, Gustav filma, Film Factoryja in hrvaške produkcijske hiše Dinaridi Film. Film je finančno podprl SFC.