Slovenija 21.7.2023 8:07

Pred Škucem do konca julija pestro festivalsko dogajanje

Ljubljana, 21. julija - S predstavo za otroke Rdeča kapica v izvedbi LG Zapik se bo drevi začel festival Dobimo se pred Škucem, ki bo do 30. julija ponujal koncerte, predstave, literarne dogodke, modno revijo, razstavi in ustvarjalne delavnice. Festivalsko dogajanje bo na odru pred Galerijo Škuc, v hladnejših notranjih prostorih galerije in v atriju, sporočajo iz Škuca.

Ljubljana. Galerija Škuc. Foto: Kaja Šoštarec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Galerija Škuc.
Foto: Kaja Šoštarec/STA
Arhiv STA

Kot so spomnili organizatorji, festival Dobimo se pred Škucem na Starem trgu v Ljubljani ponuja sklop raznolikih, kulturi in ustvarjalnosti posvečenih, sproščenih popoldnevov in večerov, ki so brez vstopnine. Namen festivala je s kvalitetnimi kulturno-umetniškimi dogodki dopolniti in popestriti poletno dogajanje v starem mestnem jedru Ljubljane. Zato vsako leto z javnim povabilom nagovorijo k sodelovanju nekatere že priznane in nekatere še neuveljavljene ustvarjalce in ustvarjalke.

Festival je namenjen širši javnosti različnih starosti in okusov, tako otrokom kot mladini ter odraslim z različnimi kulturnimi željami. Program obsega koncerte, performanse, gledališke predstave, razstavi, ustvarjalne delavnice, Knjižnico pod krošnjami, modno revijo, literarne dogodke in Škucevo tržnico, so našteli.

Ljubitelji glasbe bodo tako lahko v sklopu Muzika na starem trgu prisluhnili izvajalcem in izvajalkam, kot so Gal Furlan Quartet, Teo y La Mar: Teo Mandžuka in Maria Keck, Fake Orchestra, Shaun Banks, Croon, Hamlet Express, Brina, MatJazz II, Vasja Onič ter Ujma in Metod Banko.

V sklop Teater v galeriji so letos vključili predstave za odrasle: performans Sandija Jesenika Medtem ko, Naši ljubi alter idioti v izvedbi skupine Za crknt, premiero monodrame v izvedbi Škuc gledališča Domovci ter predstavo Plesnega teatra Ljubljana Morfem in Lotosov cvet v produkciji Škuc gledališča. V večerni program pa so uvrstili šova Eat your makeup ter Majska kraljica in njene spletične.

Otroci si bodo lahko poleg uvodne Rdeče kapice ogledali še predstave Muca Copatarica, Regec in Kvakec, Potujoči cirkus nerodne Avguštine, Gozdovilimo, Pajek Kveku Anansi, Balon Velikon, Štorkljica Binca Minca dobi bratca in Žužnjava druščina.

Festival vključuje tudi literarne dogodke, kot so Črna skrinjica, Prvoosebno raziskovanje zgodb, predstavitev nove pesniške zbirke Milana Šelja in Zaobljuba reki. Študenti katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti bodo pripravili razstavo in modno revijo: Odsev, na razstavi Pleasures pa se bo predstavil fotograf Marijo Županov. Tudi letošnji festival bo vključeval raznolike ustvarjalne delavnice, namenjene vsem generacijam.

Festivalsko dogajanje bo potekalo vsako popoldne od 17. ure dalje pred Škucem. V primeru dežja se bo dogajanje preselilo v prostore Galerije Škuc, so še sporočili organizatorji.