Svet 20.7.2023 13:42

V Grčiji zaradi vročine omejili obisk Akropole in drugih znamenitostih

Atene, 20. julija - V Grčiji so danes sporočili, da bodo zaradi novega vročinskega vala v najbolj vročih urah dneva arheološke znamenitosti, vključno z Atensko akropolo, zaprte za obiskovalce. Atenska Akropola bo sicer v teh dneh ob koncu dneva zaprta tudi zaradi napovedane stavke tamkajšnjih varnostnikov.

Nemčija. Termometer, temperatura. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija.
Termometer, temperatura.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

"Zaradi visokih temperatur bodo urniki arheoloških znamenitosti spremenjeni. Zaprte bodo od opoldneva do 17.30," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo grško ministrstvo za kulturo.

Atenska Akropola bo poleg tega zaradi napovedane stavke varnostnikov od danes do nedelje ostalo zaprta tudi ob koncu dneva.

Sindikat varnostnikov je navedel, da je zaradi temperature ozračja, ki lahko doseže do 45 stopinj, doslej omedlelo najmanj 20 obiskovalcev.

Atenska Akropola, ki sodi pod svetovno kulturno dediščino, trenutno doživlja velik porast števila obiskovalcev. V najbolj vročih urah je bila zaprta že prejšnji konec tedna.

Za Grčijo je napovedano, da se bodo temperature ozračja poviševale vse do nedelje. Za danes je napovedano, da naj bi se v osrednjem delu države živo srebro povzpelo do 43 stopinj.

Ko je Grčija objavila omejitve obiska arheoloških znamenitosti, so se grški gasilci zahodno od Aten še vedno borili z gozdnimi požari, ki so do zdaj uničili na tisoče hektarjev površin.

"Še vedno smo priča vročinskemu valu in silovitemu vetru. Težki časi še niso minili, moramo ostati v pripravljenosti," je opozoril predsednik grške vlade Kiriakos Micotakis.