Slovenija 22.7.2023 9:30

Občina Kozje v obnovo gradu Podsreda

Kozje, 22. julija - V Občini Kozje bodo obnovili grad Podsreda. Pogodbo za obnovo gradu je županja Kozjega Milenca Krajnc podpisala z direktorjem celjskega podjetja Ges Jožetom Hartlom. Obnova bo potekala v dveh sklopih, vrednost del prvega sklopa znaša dobrih 925.000 evrov, drugega dela pa nekaj manj kot 150.000 evrov, so sporočili z Občine Kozje.

Podsreda. Grad Podsreda. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Podsreda.
Grad Podsreda.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

V prvem sklopu bodo obnovili prostore zgornjega gospodarskega poslopja in v njem uredili namestitvene kapacitete vključno s tremi prestižno opremljenimi apartmaji. Prav tako bodo izvedli statično sanacijo severne stene gradu Podsreda ter uredili dve opremljeni dvorani za poslovne sestanke, srečanja, izobraževanja in druge dogodke.

V načrtu je tudi ureditev wellnessa v prostorih spodnjega gospodarskega poslopja, kjer so že urejene prenočitvene kapacitete. Obnovili bodo tudi vhodni stolpič, ki bo namenjen gastronomski ponudbi.

V drugem sklopu pa bodo obnovili romansko kapelo gradu skupaj s konservatorskimi in restavratorskimi deli.

Grad Podsreda, ki je bil zgrajen v prvi polovici 12. stoletju, stoji na severnem pobočju Orlice v osrčju Kozjanskega regijskega parka nad trgom Podsreda. Sodi med najpomembnejše romanske objekte na Slovenskem. Zaradi skoraj neokrnjenega srednjeveškega videza velja za enega najbolj grajskih med gradovi po Sloveniji. Obenem velja za pomembno kulturno in izobraževalno središče na Kozjanskem. Od leta 2020 so na gradu urejene tudi prenočitvene nastanitve.