Slovenija 21.7.2023 16:54

Viba finančno okrepljena k svetlejši prihodnosti slovenskega filma

Ljubljana, 21. julija - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v četrtek obiskala Filmski studio Viba film Ljubljana in se ob ogledu produkcijskih in postprodukcijskih prostorov v pogovoru z vodstvom seznanila z delovanjem in načrti zavoda. Letos je ministrstvo Vibi namenilo 525.000 evrov.

Ljubljana, Filmski studio Viba Film Ljubljana. Ministrica za kulturo Asta Vrečko si je s svetovalcem v kabinetu Mihaelom Kelemino in svetovalko za odnose z javnostmi Petro Blajhribar Kubo ogledala prostore Filmskega studia Viba Film Ljubljana. Foto: Katja Kodba/STA

Ljubljana, Filmski studio Viba Film Ljubljana.
Ministrica za kulturo Asta Vrečko si je s svetovalcem v kabinetu Mihaelom Kelemino in svetovalko za odnose z javnostmi Petro Blajhribar Kubo ogledala prostore Filmskega studia Viba Film Ljubljana.
Foto: Katja Kodba/STA

Filmski studio v Stegnah je bil dograjen leta 2003 in je bil v nekaterih segmentih - zlasti postprodukciji - med najsodobnejšimi v regiji, vendar je sčasoma zaradi nezadostnih vlaganj in hitrega razvoja filmske tehnike postopoma zastareval.

V zadnjih letih se je stanje glede investicij nekoliko izboljšalo, pomemben korak k posodobitvi pa je bil narejen letos, ko je ministrstvo za kulturo za nakup tehnike in najnujnejšo obnovo hiše namenilo dodatnih 525.000 evrov, kar so najvišja sredstva, s katerimi razpolaga Viba v zadnjih 15 letih, so sporočili z ministrstva.

Ministrica Vrečko je ob tej priložnosti povedala, da je Viba za slovensko kulturo in film neprecenljiva. "Njegova zgodovina seže v povojne čase in pravzaprav še edini tovrstni državni studio v Evropi, ki ni bil nikoli privatiziran. Lahko smo ponosni, da imamo takšno institucijo, ki nam kot mali državi daje prednost pred drugimi. Slovenski film je resnično v izjemno dobri kondiciji in prav je, da produkcijo kolikor se le da podpiramo."

"Z letošnjimi investicijami bo Viba lahko omogočila vzporedno tehnično opremljenost vsaj dveh filmskih projektov, kar je v obdobju, ko beležimo izredno veliko produkcij tako imenovanega nacionalnega filmskega programa, še posebej pomembno," je povedal predsednik sveta Vibe Jožko Rutar.

Najpomembnejši pridobitvi z izgradnjo objekta v Stegnah sta oba filmska studia z zadovoljivo tehnično opremo in spremljevalni produkcijski in postprodukcijski prostori, med katerimi izstopa sodobna mešalnica zvoka. Viba razpolaga tudi s fundusom garderobe in rekvizitarno. Zavod ima 12 zaposlenih, med drugim filmske tehnike na področju snemalne, svetlobne tehnike in video postprodukcije, za mobilno tonsko tehniko in avdiopostprodukcijo pa ima stalne zunanje sodelavce.