Na hitro prelistano 29.7.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 29. julija - Založba Beletrina na knjižne police prinaša Hišo sozvočja izpod peresa bivše šefinje slovenskega protokola Ksenije Benedetti. Pri založbi Modrijan so izšle Take majhne stvari Claire Keegan v prevodu Maje Novak. Založba IQbator pa je izdala vodnik s tisoč razlogi za dopust doma.

Ljubljana. Knjiga Take majhne stvari avtorice Claire Keegan. Foto STA

Ljubljana.
Knjiga Take majhne stvari avtorice Claire Keegan.
Foto STA

Ljubljana. Knjiga Slovenija: 1000 razlogov za dopust doma. Foto STA

Ljubljana.
Knjiga Slovenija: 1000 razlogov za dopust doma.
Foto STA

Ljubljana. Avtobiografski intervju Hiša sozvočja avtorice Ksenije Benedetti. Foto STA

Ljubljana.
Avtobiografski intervju Hiša sozvočja avtorice Ksenije Benedetti.
Foto STA

HIŠA SOZVOČJA Z AVTOBIOGRAFSKI INTERVJUJI S 75 SOPOTNICAMI IN SOPOTNIKI KSENIJE BENEDETTI

Kot v predgovoru zapiše urednik knjige Urban Vovk, Hiša sozvočja "z zgovorno odkritimi in nespogledljivo všečnimi odgovori ponudi dom vsem zastavljenim vprašanjem, jih popestuje z domačnostjo v obliki vračanj v otroštvo in mlada leta, odkrivanja dragocenih malenkosti iz intimnega in dražljivih zakulisij iz službenega življenja, ki se je za dolga leta zapisalo protokolu".

Knjiga je nastajala kar tri leta, njen koncept pa je svež in izviren: avtorica je 75 bolj ali manj bližnjih oseb povabila, da ji zastavijo vsak po tri vprašanja, pri tem pa se je vnaprej zavezala, da bo nanje odgovorila. Med spraševalci se znajdejo člani in članice njene družine, potem pa še igralci, pisatelji, novinarji, profesorji, režiserji, politiki, podjetniki itn. Avtorica Ksenija Benedetti je o knjigi povedala, da ni le malce drugačna avtobiografija, je tudi slika njenih vrednot in razmišljanj, pa tudi obraz časa, v katerega smo vpeti.

Izredno inovativen format vprašanj, ki so včasih provokativna, drugič navihana, tretjič zahtevna in poglobljena, in odgovorov, ki so zapisani brez strahu, ponosno, jasno, tudi igrivo in vabljivo, začara in kar posrka vase, so o knjigi zapisali pri založbi.

Ksenija Benedetti (1965) ima za sabo bogato karierno pot, predvsem pa jo poznamo kot dolgoletno šefinjo Protokola RS. Od leta 2018 je izredna predavateljica na Univerzi na Primorskem in ustanoviteljica ter vodja Akademije za poslovni protokol. Leta 2008 je izdala strokovno knjigo z naslovom Protokol: simfonija forme, leta 2019 pa svojo drugo z naslovom Kažipoti, sonatina o odnosih in kulturi srca.

TAKE MAJHNE STVARI O IRSKI LETA 1985

Irska, zima 1985. Mestece New Ross utripa v pripravah na božični čas. Težki časi so, mnogi so ostali brez dela in komaj shajajo. Bill Furlong je trgovec s kurjavo in oče petih deklet, ne gre mu slabo, žena Eileen je skrbna in hčerke so pridne. Pred božičem ima polne roke dela in hiti odpremit še zadnja naročila v letu. Nekateri ne bodo zmogli plačila. Nune iz bližnjega samostana pa plačujejo redno. Nune so dobre, meni Eileen, so vsebino četrtega literarnega dela Claire Keegan povzeli pri založbi Modrijan.

Nova knjiga Claire Keegan je za tiste, ki poznajo in spremljajo njeno delo, tako redka in dragocena kot diamant v premogovniku, pa so o knjigi zapisali pri britanskem The Guardianu.

Claire Keegan (1968) je prvo zbirko Antarktika objavila leta 1999 in zanjo prejela Rooneyjevo nagrado za irsko književnost in nagrado Williama Trevorja. Za zbirko Čez modra polja (Walk the Blue Fields, 2007) je dobila nagrado Edge Hill Prize za kratko zgodbo, za Rejenko (Foster, 2010) pa nagrado Davyja Byrnesa. Londonski Times je Rejenko razglasil za enega izmed 50 najboljših romanov 21. stoletja.
        
VODNIK ZA RAZISKOVANJE SKRITIH BISEROV IN NAJLEPŠIH KOTIČKOV SLOVENIJE

Knjiga Slovenija: 1000 razlogov za dopust doma je ultimativni vodnik za raziskovanje skritih biserov in najlepših kotičkov Slovenije. Je nepogrešljiva sopotnica za vsakega, ki se odpravlja na potep po Sloveniji ali pa jo želi spoznati še bolje. Dodali so, da je vodnik poln nasvetov in izkušenj naših tujih novinarjev, ki prebivajo v Sloveniji.

Kot so še zapisali, nova izdaja uspešnice The Slovenia Book z osupljivimi, novimi fotografijami vsebuje posodobljene informacije, ki popeljejo na potovanje skozi prečudovite pokrajine, kulturne znamenitosti in naravne lepote naše dežele. V knjigi pa je moč najti tudi zanimive podatke o Sloveniji, ki še bolj približajo Slovenijo in pomagajo bolje razumeli njeno kulturo, zgodovino in ljudi.