Svet 29.7.2023 10:51

Na Cinehillu na Petehovcu nagrada Fipresci za Blagine lekcije Stefana Komandareva

Delnice, 29. julija - Nagrado Fipresci na filmskem festivalu Cinehill na Petehovcu pri Delnicah je prejel film bolgarsko-nemške koprodukcije Blagine lekcije režiserja Stefana Komandareva. Nagrado Fipresci podeljuje žirija, v kateri so predstavniki Mednarodne zveze filmskih kritikov.

Kot je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina utemeljila žirija, film Blagine lekcije prikaže, kaj stori zelo načelen lik, ko se znajde v obupni situaciji.

"Blagine lekcije ponudijo zanimiv odgovor. Glavna junakinja je stroga učiteljica, ki ne dopušča napak. Ne v jeziku, ki ga poučuje, ne v lastnem življenju. Ko postane žrtev situacije, v kateri se ljudje njenih let pogosto znajdejo, začne iskati izhod. Toda družba obrne glavo stran in njene metode postanejo drastične," je še zapisano v utemeljitvi.

"Blagine lekcije pripoveduje ganljivo zgodbo, ki intrigira od začetka do konca, z nekaj dobro izpeljanimi presenečenji. Namesto pričakovane zgodbe o neskončni bedi imamo močno žensko, ki poskuša prevzeti nadzor nad svojo usodo, a pri tem izgubi več, kot bi vsakdo moral biti kdaj pripravljen žrtvovati: svojo človečnost," je še ocenila žirija.

Žirijo Mednarodne zveze filmskih kritikov, ki velja za najstarejšo in najuglednejšo združenje filmskih kritikov na svetu, so sestavljali novinar in filmski kritik Leo Ortuno, filmski kritik Thierry Verhoeven ter slovenska televizijska in radijska voditeljica Veronika K. Žajdela, ki se zadnjih 20 let ukvarja s filmom in gledališčem, še poroča Hina.

Blagine lekcije so letos slavile tudi na mednarodnem filmskem festivalu v Karlovyh Varyh, kjer je film dobil kristalni globus za najboljši film, glavna igralka filma Eli Skorčeva pa je bila na festivalu izbrana za najboljšo igralko.

Bolgarski režiser Komandarev je debitiral s filmom Pasji dom, ki so ga leta 2001 prikazali na Berlinalu. Njegov drugi film Svet je velik in rešitev se skriva za vogalom je prejel več kot 35 festivalskih nagrad in je bil v ožjem izboru za tujejezičnega oskarja leta 2009.

Na filmskem festivalu Cinehill bodo nocoj podelili še glavne nagrade festivala. V glavnem programu je bilo letos skupaj 21 filmov. Ocenjevala jih je žirija v sestavi igralka Barbara Nola (Hrvaška), režiserka in igralka Tijana Zinajić (Slovenija) ter scenarist in režiser Pjer Žalica (BiH).