Svet 30.7.2023 9:26

Na Cinehillu nagrada propeler za najboljši film Jezeru Falcon

Delnice, 30. julija - Na filmskem festivalu Cinehill na Petehovcu pri Delnicah je nagrado propeler za najboljši film v soboto zvečer prejel film Jezero Falcon režiserke Charlotte Le Bon. Celovečerni prvenec režiserke, posnet po stripu Bastiena Vivesa, je poetična upodobitev turbulentnega časa med otroštvom in mladostništvom, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kot je utemeljila žirija, je film Jezero Falcon (Falcon Lake), čeprav se ukvarja s tematiko, ki bi ji lahko rekli splošna, prav poseben film, ki gledalca vrača v pristno izkušnjo prve ljubezni, njene magične zapeljivosti, a tudi grozljive usodnosti.

"Narejen s spretnostjo, ki izžareva zrelost in samozavest, s filigransko natančnim pripovedovanjem filmske zgodbe v vseh elementih, tako da je težko verjeti, da je to debitantski film. Film, ki ga je tako lahko gledati in tako težko pozabiti," je v utemeljitvi nagrade zapisala žirija.

V glavnem programu je bilo letos skupaj 21 filmov. Ocenjevala jih je žirija v sestavi igralka Barbara Nola (Hrvaška), režiserka in igralka Tijana Zinajić (Slovenija) ter scenarist in režiser Pjer Žalica (BiH).

Filmski festival Cinehill se je letos zadnjič začel v Motovunu, kjer je potekal 25 let, po treh dneh pa se je preselil na novo lokacijo na hrib Petehovac pri Delnicah. Tu so poleg projekcij neodvisnih filmov potekali tudi koncerti, sprehodi, tečaji joge in izobraževalne delavnice, poroča Hina.