Slovenija 1.8.2023 9:00

Na Ljubljana Festivalu koncerta projekta združevanja glasbenikov z Zahodnega Balkana

Ljubljana, 1. avgusta - Ljubljana Festival bo nocoj in v sredo gostil koncerta, nastala znotraj projekta Sinergija, ki je s podporo Evropske komisije v okviru programa Ustvarjalna Evropa povezal umetnike Zahodnega Balkana. Pod vodstvom črnogorskega festivala Don Brankovi glasbeni dnevi je združil nekatere največje organizacije in festivale umetnostne glasbe v regiji.

Ljubljana. 71. Festival Ljubljana. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
71. Festival Ljubljana.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Projekt #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans se je rodil iz želje po okrepitvi sodelovanja na mednarodni ravni, pri čemer bi predstavili lokalno dediščino in umetnike ter tako dodatno prispevali k razvoju umetnostne glasbe v tem delu Evrope.

Pripravili so ga iz želje po usposabljanju in povezovanju kulturnih delavcev, zlasti tistih, ki delujejo na področju festivalov in umetnostne glasbe, spodbujanju skladanja novih del klasične glasbe, navdihnjenih z lokalno dediščino sodelujočih držav, ter povezovanju in sodelovanju mladih glasbenikov, skladateljev in organizacij, ki se ukvarjajo z umetnostno glasbo na Zahodnem Balkanu.

Projekt je v treh letih povezal 12 skladateljev ter več kot 50 mladih glasbenikov in kulturnih menedžerjev. Izvedli so šest seminarjev za kulturne delavce in 12 umetniških rezidenc, nastalo pa je tudi 12 novih del, ki jih je navdihnila kulturna dediščina regije in širše Evrope.

Pod vodstvom črnogorskega festivala Don Brankovi glasbeni dnevi je združil organizacije in festivale umetnostne glasbe v regiji, kot so Dubrovniške poletne igre, Festival Ljubljana, Center beograjskih festivalov, organizacija Vox Baroque iz Albanije in Fundacija Frederika Chopina s Kosova.

Kot zaključek projekta trenutno poteka turneja po Zahodnem Balkanu, s katero predstavljajo skladatelje, nove skladbe in mlade glasbenike. Iz Slovenije so med njimi pianist Tim Jančar, flavtistka Alenka Bogataj, kitarist Timotej Kosovinc in Martina Jembrišak na harmoniki. Med skladatelji je Matija Krečič, ki je ustvaril novo skladbo Velika ladja, polna veselja in sranja.

V Ljubljani bosta koncerta projekta v Viteški dvorani Križank. Pred tem so glasbeniki nastopili v Beogradu, turneja pa se je začela 13. julija v črnogorskem Kotorju.