Velikani slovenske besede 1.8.2023 12:15

Tavčarjevo leto bodo pospremile tudi filmske projekcije

Visoko, 1. avgusta - V okviru letošnjega Tavčarjevega leta so na dvorcu Visoko pripravili filmske večere na prostem. Vsak četrtek bodo predvajali filme in posnete predstave na podlagi pisateljevih del. Prvi večer v tem tednu bo ponudil filmsko predstavo Ravbarski cesar, uprizorjeno v poljanskem narečju.

Škofja Loka, Dvorec Visoko. Tavčarjev dvorec oziroma dvorec Visoko. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv: STA

Škofja Loka, Dvorec Visoko.
Tavčarjev dvorec oziroma dvorec Visoko.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv: STA

Do konca meseca si bo pod nebom pred dvorcem mogoče ogledati še filma Ljubezen nam je vsem v pogubo in Cvetje v jeseni ter posneti predstavi Visoška kronika in Cvetje v jeseni. Predstave so v poljanskem narečju uprizorili člani Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane, posnele pa so jih kamere RTV Slovenija oziroma društvo.

Filmske večere bo pospremila tudi glasba, zadnji večer 31. avgusta pa bo se projekciji Cvetja v jeseni pridružila ambasadorka Tavčarjevega leta Milena Zupančič. Pred projekcijo bo potekal pogovor z igralko, ki se je v spomin Slovencev zapisala kot Meta v omenjenem filmu.

Kot so še sporočili organizatorji, je 100-letnica Tavčarjeve smrti Poljance spodbudila, da natančneje pobrskajo po zapuščini avdiovizualnih del in zapisov na filmskem traku. Te bodo predvajali devet zaporednih sobotnih dopoldnevov v tem in naslednjem mesecu v projekcijski sobi v kleti Dvorca Visoko.

Sobotne filmske matineje bo 12. avgusta odprla Ljubezen po Tavčarju, nato pa bodo na sporedu film Amandus, posnetek slavnostne akademije Slovenci, po Tavčarju se špeglajmo ter filmske predstave Holekova Nežika, Čarobna košara, Ptički brez gnezda, Duohtar kar tok, Medrug Polanci in Šarucova sliva, ki jo bodo predvajali v poklon igralki Anici Berčič.

Posebnost med njimi bo Holekova Nežika, ki jo bodo popestrili igralci Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane z igranim prizorom v živo.

Poljanska dolina je ob letošnjem Tavčarjevem letu prizorišče vrste dogodkov, posvečenih pisatelju, politiku in odvetniku Ivanu Tavčarju. Občina Gorenja vas - Poljane je v sodelovanju z različnimi ustanovami pripravila program, ki zajema kulturne, znanstvene, športne, kulinarične, lovske in druge prireditve. V Gorenji vasi je bila maja tudi slavnostna akademija kot eden od vrhuncev obeleževanja.