Na hitro prelistano 5.8.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 5. avgusta - Pri založbi VigeVageKnjige je v zbirki Risoromani izšel strip Ferdinanda Lutza Q-R-T - Oki sam doma, pri KUD AAC Zrakogled je izšla pesniška zbirka Ive Jevtić z naslovom Milost. Pri Založbi ZRC je izšla knjiga Reneja Descartesa Principi filozofije - Prvi in drugi del.

Ljubljana. Knjiga Principi filozofije - O tesni povezavi metafizike in fizike avtorja Reneja Descartesa. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Principi filozofije - O tesni povezavi metafizike in fizike avtorja Reneja Descartesa.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniška zbirka Milost avtorice Ive Jevtić. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka Milost avtorice Ive Jevtić.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi VigeVageKnjige je v zbirki Risoromani izšel strip Ferdinanda Lutza Q-R-T - Oki sam doma. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi VigeVageKnjige je v zbirki Risoromani izšel strip Ferdinanda Lutza Q-R-T - Oki sam doma.
Foto: STA

Q-R-T - OKI SAM DOMA - VRSTA NOVIH NAPETIH PUSTOLOVŠČIN

Vesoljček Q-R-T v tudi v drugem delu istoimenske stripovske serije nadaljuje vznemirljivo raziskovanje Zemlje in njenega prebivalstva. Tako odkriva čare javnega potniškega prometa, 3D kina, parfumov, s katerimi se dišavijo mlade dame na prvih zmenkih, pa tudi rojstnodnevnih praznovanj, obiskov odbitih babic ter brstičnega ohrovta. A največja zabavka šele sledi! Niko se je s starši namreč preselil v hišo na podeželju, kjer pa, se mu zdi, malo straši. Ali pa mu je le dolgčas za prijateljema, ki mu seveda navdušeno priletita (dobesedno: z vesoljsko ladjo) pomagat? Kakorkoli, raziskovanje se lahko začne! In medtem, ko skušajo prijatelji ugotoviti, kaj šklopoče po strehi, Oki doma spi kot ubit. Za morfovekslerje naj bi bilo to kar običajno, a enkrat se vsak morfoveksler predrami, tedaj pa je grozovito lačen, so vsebino stripa povzeli pri založbi. Prevod podpisuje Anja Zag Golob.

Ferdinand Lutz (1987) je nemški stripar, scenarist in animator. Je tudi soustanovitelj in izdajatelj otroške stripovske revije Polle, lani pa je ustanovil tudi svojo založbo Peridot. V seriji Q-R-T so zaenkrat izšli štirje deli.

PESNIŠKA ZBIRKA MILOST - NIZ KRATKIH POETIČNIH OBLIK

Kot zapiše Iva Jevtić, je zbirka Milost tematsko nadaljevanje njene prve zbirke Težnost. "Po Simone Weil vodi naravno gibanje duše sila težnosti. Edina sila, ki ji uide, je milost, zaradi milosti 'padamo v višino', milost zapolni prazne prostore, razbije gostoto - a le tam, kjer je praznina. Skozi niz kratkih poetičnih oblik, ki prehajajo območja lirične izpovednosti, haikuja, mikroproze in eseja, tematsko pa se dotikajo perceptivne vrženosti v svet in iskanja odnosa z drugim (drugim v obličju posameznika, narave in zgodovine), besedilo išče tovrstne razpoke, prostore praznine, kjer deluje milost. Pri tem ga vodi star hindujski pregovor, ki pravi, da so sanje sedanjost, vsakdanje življenje preteklost in brezno brez sanj naša prihodnost," v besedilu, objavljenem na spletni strani KUD AAC Zrakogled, še zapiše avtorica.

Iva Jevtić (1976, Kranj) je pesnica, prevajalka in literarna teoretičarka. Po študiju angleške književnosti na Univerzi v Edinburgu in magisteriju iz angleške književnosti na Univerzi v Sussexu je na Filozofski fakulteti v Ljubljani doktorirala iz literarnih ved. Redno prevaja dela s področja humanistike, jezikoslovja, družboslovja in zgodovine. Leta 2005 je pri založbi Apokalipsa izšla njena prva pesniška zbirka Težnost.

PRINCIPI FILOZOFIJE - O TESNI POVEZAVI METAFIZKE IN FIZIKE

Kot piše na spleti strani Filozofskega inštituta ZRC SAZU, ki je izdajatelj knjige, je Descartes, začetnik novoveške filozofije, največji pečat pustil na področju prve filozofije ali metafizike in fizike ali filozofije narave. Po Descartesu sta metafizika in fizika tesno povezani, kar je lepo pokazal v Principih filozofije. Iz metafizičnih korenin prvega dela Principov raste telo fizike, ki jo obravnava v preostalih treh delih. Drugi del je posvečen splošnim principom, ki vladajo svetu teles, tretji del razlaga vesolje, četrti del pa pojasnjuje naravo Zemlje in teles, ki jih najdemo na njej, ter njihovih kvalitet.

Pričujoča, dvojezična (latinsko-slovenska), izdaja Principov filozofije prinaša prva dva dela. Metafizični del razlaga principe spoznanja ter pojasnjuje poglavitne atribute Boga, nematerialnost duš ter jasne in enostavne pojme, ki so v nas. Drugi obsega tri večje sklope, ki obravnavajo materijo ali telo in njeno nasprotje, tj. praznino ali vakuum. Sledi razlaga gibanja in mirovanja, ki ju Descartes razume kot modusa materije. Sklepni del je posvečen vzročnosti gibanja. Zgodovinsko najvplivnejši so členi, v katerih Descartes iz atributa božje nespremenljivosti izpelje tri pravila gibanja ali zakone narave, na podlagi katerih je svoje zakone narave izpeljal Isaac Newton.

Prevod podpisujejo Nataša Homar in Matej Hriberšek (latinščina) ter Miha Marek (francoščina). Spremno študijo z naslovom Principi filozofije - kaj je gibanje, je prispeval Matjaž Vesel.