Slovenija 2.8.2023 9:00

V Galeriji Kresija Mito Gegič z najnovejšimi slikami

Ljubljana, 2. avgusta - V Galeriji Kresija bodo drevi odprli razstavo Mita Gegiča. Pod naslovom Očetnjava je jecljajoči jetnik bo predstavil svojo najnovejšo produkcijo slikarskih del, nastalih lani in letos. Na ogled bodo dela monumentalnih in manjših formatov, prek katerih je mogoče spremljati umetnikov razvoj, postopno eksperimentiranje in spremembe v slikarski praksi.

Ljubljana. Galerija Kresija. Foto: Znanost na cesti Arhiv Znanost na cesti

Ljubljana.
Galerija Kresija.
Foto: Znanost na cesti
Arhiv Znanost na cesti

Kot je zapisala kuratorka Maša Žekš, dela naslavljajo problematična razmerja moči v oziru do strogo varovanih političnih meja in njihovih posledic. Podobe lovstva, ki v umetnikovem opusu pogosto nastopajo kot domača alegorija različnih oblasti, razmerij moči in njihove zlorabe, se v novi seriji prelevijo v dejanske podobe "tehničnih ovir", usodnih brodolomov in ponesrečenih poskusov prečkanja Sredozemlja.

Gegič se poigrava z idejo ultimativnega nadzora, neomajne avtoritete in nadvlade. Načrtno vključevanje živahnih in toplih barv v dela, ki so v glavnem nasičena z delikatno in težko prebavljivo vsebino, poudarja protislovje in eksponira kontrast, ki vzpostavlja satirično vzdušje in konceptu razstave doprinaša želeni cinizem in notranjo napetost. Estetika sveže produkcije dodatno poudari in poglobi dvoumje in na piedestal pristavi neposredno kritiko migrantke krize, njen diskurz v javnih medijih, človeško apatičnost in moralno diskrepanco.

Leta 1982 rojeni Gegič je se leta 2002 vpisal na slikarski oddelek Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). Leta 2006 je prek programa za izmenjavo študentov CEEPUS obiskoval Akademijo likovnih umetnosti v Zagrebu na oddelku za nove medije. Leta 2008 je diplomiral pri Hermanu Gvardjančiču in leta 2016 zaključil slikarsko specialko na ALUO pod mentorstvom Zmaga Lenardiča. Razstavljal je po številnih referenčnih razstaviščih po Sloveniji in v tujini, med drugim v Indiji. Ukvarja se tudi s filmom, grafičnim oblikovanjem in soustvarjanjem žanrskega podkasta O.B.O.D. Živi in dela v Škofji Loki.

Razstava v Galeriji Kresija bo na ogled do 7. septembra.