Svet 2.8.2023 11:03

Bradleyja Cooperja zaradi stavke v Hollywoodu ne bo na beneškem festivalu

Benetke, 2. avgusta - Filmski zvezdnik Bradley Cooper se zaradi potekajoče stavke igralcev in scenaristov v Hollywoodu ne bo udeležil premiere svojega novega filma na letošnjem filmskem festivalu v Benetkah. Na njem bi moral predstavljati film Maestro kot enega od 23 tekmovalnih filmov, ki se bodo potegovali za glavno nagrado zlati lev.

Velika Britanija, London. Ameriški igralec Bradley Cooper. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Velika Britanija, London.
Ameriški igralec Bradley Cooper.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

O njegovi neudeležbi na festivalu je poročala revija The Wrap, ki se je sklicevala na tiskovno predstavnico festivala.

Film Maestro je biografski film o glasbeniku Leonardu Bernsteinu (1918-1990), nastal v produkciji Netflixa. Cooper je prevzel režijo in glavno vlogo, v filmu pa so zaigrali še Carey Mulligan, Maya Hawke in Sarah Silverman.

Festival bo v Benetkah potekal med 30. avgustom in 9. septembrom. V glavnem programu so filmi s številnimi zvezdniki, ki so člani stavkajočega igralskega sindikata SAG-AFTRA. Med njimi so Jessica Chastain, Emma Stone, Adam Driver in Willem Dafoe. Kdo od njih bo prišel na rdečo preprogo v Italijo, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni znano.

Člani SAG-AFTRA stavkajo od sredine julija, hollywoodski scenaristi pa so delo opustili že maja. Zahtevajo boljše plačilo in pravila za ravnanje z umetno inteligenco. Zaradi stavke so na festivalu zamenjali prvotno načrtovani otvoritveni film Challengers Luce Guadagnina s hollywoodsko zvezdnico Zendayo. Prestavljen je bil tudi njegov začetek predvajanja v kinematografih.

Letošnji 80. festival v Benetkah bo zato uvedel film Comandante Edoarda De Angelisa.