Svet 2.8.2023 15:22

Združenje nemških filmskih kritikov si v središču Berlinala želi umetnost

Berlin, 2. avgusta - Mednarodni filmski festival v Berlinu bi moral po mnenju Združenja nemških filmskih kritikov v središče v večji meri postaviti umetnost. Združenje je hkrati pozdravilo prizadevanja enega najpomembnejših festivalov na svetu za trajnostni položaj in dosego večje prepoznavnosti filmov s koncentracijo programa in razumljivo predstavitvijo.

Nemčija, Berlin. Filmski festival Berlinale. Foto: Alenka Vesenjak/STA Arhiv STA

Nemčija, Berlin.
Filmski festival Berlinale.
Foto: Alenka Vesenjak/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali v omenjenem združenju, je vodstvo Berlinala napovedalo "v prihodnost usmerjeno strukturo festivala" kot odgovor na povečanje stroškov in nespremenljive proračune.

"Za kulturno institucijo z velikim mednarodnim ugledom, kot je Berlinale, bi moralo veljati, da so programske in umetniško-ustvarjalne odločitve na prvem mestu. S tem bi se festival ponovno uveljavil tudi kot generator ustvarjalnih impulzov," so zapisali v združenju, ki je s približno 300 člani po lastnih navedbah največja nacionalna sekcija mednarodnega združenja filmskih kritikov Fipresci, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Po njihovem mnenju je zaskrbljujoče dejstvo, da Berlinale reorganizacijo utemeljuje le s proračunskimi omejitvami in ne z ustvarjalnim angažmajem. Kot so zapisali, je to simptomatično za pred petimi leti uvedeno strukturo vodenja Berlinala, ki jo sestavljata izvršni in umetniški direktor. "Nasprotujoči si ekonomski in umetniški interesi v takšnem dvojnem vodstvu lahko hitro privedejo do prerekanja glede pristojnosti in razpršitve odgovornosti," so zapisali. Menijo, da bi bila za festival koristna ponovna združitev funkcij.

Berlinale se je kot eden največjih filmskih festivalov na svetu zavezal drastičnim varčevalnim ukrepom. Vodji festivala Mariette Rissenbeek in Carlo Chatrian sta opravila revizijo strukture festivala, zato sta zdaj predvidena koncentracija programa in prestrukturiranje festivala. Skupno število filmov na festivalu prihodnje leto se bo zmanjšalo za skoraj tretjino.

Na 74. izdaji mednarodnega filmskega festivala v Berlinu, ki bo potekala med 15. in 25. februarjem, bodo tako prikazali približno 200 filmov, letos so jih 287. V vseh sekcijah, razen v tekmovalni, bodo prikazali manj filmov. Poleg tega so črtali sekciji Perspektive nemškega kina ter Berlinale serije.

Festival prihodnje leto bo tudi zadnji pod sovodstvom Mariette Rissenbeek. Rissenbeek, ki je od leta 2019 izvršna direktorica Berlinala, namreč, kot so sporočili z nemškega ministrstva za kulturo, ne bo podaljšala pogodbe, ki se izteče marca 2024.

Med najpomembnejšimi filmskimi festivali, kot sta Cannes ali Benetke, je Berlinale filmski festival z največjim občinstvom. Letos so prodali približno 320.000 vstopnic, kar je blizu številu pred pandemijo, ko je bilo prodanih 330.000 vstopnic, še piše dpa.