Slovenija 2.8.2023 16:14

Na Ljubljana Festivalu prihodnji teden plesni Gran Bolero

Ljubljana, 2. avgusta - Poletno gledališče Križank bo v ponedeljek v okviru Ljubljana Festivala gostilo plesno predstavo Gran Bolero, ki je pod vodstvom španskega koreografa Jesusa Rubia Gama združila plesalce ansambla EN-KNAP Group in Zagrebškega plesnega ansambla. Po skladbi Bolero Mauricea Ravela je predstavo glasbeno opremil Jose Pablo Polo.

Ljubljana. 71. Festival Ljubljana. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
71. Festival Ljubljana.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Ponovitev predstave na odru Križank, potem ko so jo premierno izvedli aprila v Španskih borcih, sta na današnji novinarski konferenci predstavila umetniški vodja Zavoda EN-KNAP Iztok Kovač in plesalka Ana Štefanec Knez.

Kot je povedal Kovač, je bil španski koreograf dve leti zapored, leta 2017 in 2018, v okviru mednarodne mreže Aerowaves, v kateri je član, izbran za enega od 20 najpomembnejših mladih koreografov v Evropi.

Bolero po njegovih besedah nadgrajuje že 12 let. Sprva ga je predstavil s plesnim solom, nato v obliki dueta, zatem pa v produkciji Gran Bolero, za katero je leta 2020 prejel špansko državno nagrado za uprizoritvene umetnosti MAX za najboljšo plesno produkcijo leta. Po ogledu predstave lani na festivalu Aerowaves v grški Elefsini, kjer je prejela stoječe ovacije, se je odločil, da ga povabi v Ljubljano.

V predstavi nastopa šest plesalcev EN-KNAP Group in šest plesalcev Zagrebškega plesnega ansambla, ki so Gran Bolero po Španskih borcih izvedli tudi že v Zagrebu. Plesalka Štefanec Knez je povedala, da je študij potekal v dveh sklopih, izvedba pa vsaj v prvem delu vsebuje veliko matematičnih vzorcev, ki se ponavljajo, minimalno spreminjajo in izginjajo, kar zahteva veliko mero koncentracije.

Po njenih besedah si je koreograf svojo interpretacijo Bolera zamislil kot arhitekturo teles v prostoru, kjer se plesalci srečujejo ter vstopajo in izstopajo iz koreografije. Ravelovo skladbo je sicer mogoče slišati v drugem delu, saj jo je avtor glasbe vzel zgolj za izhodišče svoji precej daljši kompoziciji.

Kovač je še ocenil, da predstava ni brez navezav na stanje stvari v svetu, saj je nastala v času demonstracij v Španiji. Pri izvedbi imata pomembno vlogo še oblikovanje luči, delo Leona Curka in Davida Picaze, ter kostumi, ki jih je oblikovala Katarina Markov.

Kot je povedal direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, se je poletni festival v prestolnici znašel na polovici dogodkov. "Z videnim in doseženim smo zelo zadovoljni," je povedal in izrazil upanje, da se bo enako nadaljevalo tudi do izteka prireditev 3. septembra.

Dnevi po Gran Boleru bodo še naprej namenjeni komornim koncertom. Poleg domačih glasbenikov bo 8. avgusta nastopil duo iz Sarajeva s pianistko Sonjo Marković in violončelistom Isakom Haračićem. S tretjim avgustovskim tednom se bo spored prevesil v glasbo iz filmov Harry Potter, Gospodar prstanov, Hobit in Prstani moči, glasbo zasedbe Pink Floyd in glasbo Hansa Zimmerja. Za tem bo med drugim nastopil Slovenski mladinski orkester z dirigentko Živo Ploj Peršuh in nemško pevko Ute Lemper, ki bo na festivalu gostovala prvič.