Slovenija 10.8.2023 8:37

V Celju šesti pesniški festival Izrekanja

Celje, 10. avgusta - V Celju bo danes in v petek potekal šesti pesniški festival Izrekanja, ki v lapidarij pri Osrednji knjižnici Celje prinaša vrhunsko poezijo obetavnih in vrhunskih domačih in tujih avtoric in avtorjev. Osrednja gostja festivala je hrvaška pesnica in pisateljica Tatjana Gromača.

Celje, lapidarij pred celjsko knjižnico. Pesniški festival Izrekanja. Foto:Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Celje, lapidarij pred celjsko knjižnico.
Pesniški festival Izrekanja.
Foto:Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Po besedilu kratkega romana Črnec Gromače je Hrvatsko narodno kazalište iz Reke leta 2009 uprizorilo predstavo. Za roman Božanski otroci je leta 2012 prejela nagrado hrvaškega ministrstva kulture Vladimir Nazor za najboljše prozno delo, leta 2013 pa nagrado Jutarnjega lista za najboljši roman leta.

Njena dela so prevedena v angleški, nemški, italijanski, češki, poljski, slovenski, makedonski in bolgarski jezik.

Gostja festivala bo tudi celjska pesnica Lara Gobec.

Na festivalu bodo nastopili tudi Primož Čučnik, Ana Pepelnik in Tomaž Grom z interakcijo govorjene besede in eksperimentalne zvočne slike, ki pa ne služi samo kot podlaga glasovno-pomenskemu nastopu, temveč se oba medija medsebojno dopolnjujeta.

Gost festivala bo tudi slovenski pesnik Janez Ramoveš, ki kot tekstopisec in recitator deluje s skupino Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape. Posebnost njegove poezije je, da je večinoma pisana v narečju Poljanske doline, od koder prihaja.

Obiskovalci festivala bodo lahko prisluhnili tudi hrvaškemu avtorju Radenku Vadanjelu, so sporočili s celjske občine.

Festival prinaša tudi nastop dveh glasbenih skupin. V Celje prihaja skupina Six One Five Collective, ki je skupen kreativni projekt štirih glasbenikov. Ustvarjajo mešanico countryja, americane, folka in popa. Njihovo gostovanje je omogočilo Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.

"Ena od temeljnih kakovosti festivala je ravno njegova butičnost, ali, če hočete, odsotnost ambicije, da bi prerasel v še enega mastodonta, ki zahteva ogromne finančne vložke in infrastrukturno mašinerijo, da lahko opraviči svoj obstoj. Hkrati je neomajno zavezan poeziji kot prostoru dialoga, globokega vdiha, drznil bi si reči celo svobode, ne glede na to, kako je ta beseda vedno bolj onečedena. Predvsem pa poezije, ki je živa, nepredvidljiva, žmohtna reč, daleč od tega, da bi jo postavljali na piedestale ali v izložbe," je povedal umetniški vodja festivala Kristijan Koželj.

Tudi letos bodo v okviru festivala izvedli brezplačno pesniško delavnico za mlade, ki jo bo vodila osrednja festivalska gostja Gromača. Potekala bo v Levstikovi dvorani Osrednje knjižnice Celje.