Slovenija 11.8.2023 6:00

V Bremnu razstava o treh desetletjih ustvarjalnosti Stripburgerja

Bremen, 11. avgusta - V bremenskem razstavišču Raum404 se drevi odpira razstava z naslovom Stripburger: Thirty Years of Making a Scene, ki na ogled ponuja izbor najboljših del mednarodne stripovske revije iz Slovenije Stripburger. Razstava bo na ogled do 30. septembra.

Ljubljana, knjigarna Konzorcij. Stripovska revija Stripburger. Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, knjigarna Konzorcij.
Stripovska revija Stripburger.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ob odprtju razstave bo mogoče tudi prisluhniti branju stripa mednarodno priznanega slovenskega ustvarjalca Andreja Štularja, ki ga je pri tem delu navdihnil pesnik Srečko Kosovel, so sporočili iz Slovenskega kulturnega in informacijskega centra (Skica) Berlin.

Srečko Kosovel (1904-1926), eden najbolj opevanih in vidnih predstavnikov slovenske "zgodovinske avantgarde", je z ekspresivnostjo in duhovito ostrino svojih pesmi navdušil striparja in vsestranskega ustvarjalca Štularja za ritmično ustvarjanje slikovnih kompozicij, ki prehajajo iz stripa v druge oblike upodobitve. S tem se pomen posameznih verzov obogati z novim kontekstom, z dodatnimi asociacijami, obseg interpretacije poezije pa se ne omeji, temveč le razširi, so ob tem zapisali v bremenskem razstavišču.

O razstavi so zapisali, da predstavlja najboljše iz 30-letne produkcije Stripburgerja. Na ogled pa niso le originalne strani izbranih stripov, temveč tudi vrsta drugih poslastic - sitotiski in Riso plakati, naslovnice, pa tudi posebne izdaje Honey Talks, Greetings from Cartoonia, GolažGollage, Stripble in Workburger. Poseben poudarek je na predstavitvi več kot 300-stranske stripovske antologije Stripburger's Dirty Thiry, ki predstavlja zgodbo edine sodobne slovenske stripovske revije.

Kuratorki razstave sta Katerina Mirović in Tanja Skale.

Stripburger je kot pionir neodvisnega stripa v Sloveniji začel izhajati leta 1992. Že od začetka je bil cilj preseči državne meje, ustvariti mednarodno zanimanje in vključiti umetnike z vsega sveta. Danes je Stripburger znan po nenehnem iskanju novih avtorjev stripov in lokalnih stripovskih skupnosti. Edinstvenega in aktualnega ga poleg tega delajo še odlični stripi z vsega sveta.

V okviru razstave se bo mogoče septembra udeležiti tudi delavnice ustvarjanja stripov z uveljavljenima slovenskima striparjema Gašperjem Rusom in Davidom Krančanom ter predavanja o zgodovini in pomenu Stripburgerja.