Slovenija 7.8.2023 7:00

Na Ljubljana Festivalu Gran Bolero z EN-KNAP Group in Zagrebškim plesnim ansamblom

Ljubljana, 7. avgusta - Ljubljana Festival bo nocoj v Križankah gostil plesno predstavo Gran Bolero, v kateri so se na koreografijo španskega koreografa Jesusa Rubia Gama združili plesalci skupine EN-KNAP in Zagrebškega plesnega ansambla. Predstava na novo pristopa k znani Ravelovi skladbi Bolero, ki je bila hkrati osnova za novo glasbeno kompozicijo.

Ljubljana. 71. Festival Ljubljana. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
71. Festival Ljubljana.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

"V delu združujem matematične strukture s senzorično močjo. Rad gradim formalne arhitekture telesa, ki emociji omogočijo, da izbruhne. Zelo rad raziskujem male variacije in podrobnosti v ponavljanju, preizkušam različne možnosti enostavnih dejanj," je o svoji koreografiji v gledališki list zapisal Rubio Gamo.

Za izvirno produkcijo je leta 2020 prejel špansko državno nagrado za uprizoritvene umetnosti MAX za najboljšo plesno produkcijo leta, zatem pa ga je ustanovitelj skupine EN-KNAP Group Iztok Kovač povabil, da jo pripravi tudi za slovenske plesalce.

Šest plesalcev EN-KNAP Group je okrepilo šest plesalcev Zagrebškega plesnega ansambla, ki so Gran Bolero premierno izvedli aprila v Španskih borcih in zatem še v Zagrebu.

Plesalka Ana Štefanec Knez je na nedavni novinarski konferenci povedala, da je študij potekal v dveh sklopih, izvedba pa vsaj v prvem delu vsebuje veliko matematičnih vzorcev, ki se ponavljajo, minimalno spreminjajo in izginjajo, kar zahteva veliko mero koncentracije.

Po njenih besedah si je koreograf svojo interpretacijo Bolera zamislil kot arhitekturo teles v prostoru, kjer se plesalci srečujejo ter vstopajo in izstopajo iz koreografije. Ravelovo skladbo je sicer mogoče slišati v drugem delu, saj jo je avtor glasbe za predstavo Jose Pablo Polo vzel zgolj za izhodišče svoji precej daljši kompoziciji.

Pri izvedbi imata pomembno vlogo še oblikovanje luči, delo Leona Curka in Davida Picaze, ter kostumi, ki jih je oblikovala Katarina Markov.