Svet 7.8.2023 6:00

V Pragi prva obsežna razstava o romunski umetnosti s kustosom Tevžem Logarjem

Praga, 7. avgusta - V novi umetnostni galeriji v Pragi, imenovani Kunsthalle, je od začetka junija na ogled prva obsežna razstava romunske umetnosti z naslovom Izgubljen v trenutku: Zbirka Ovidiuja Sandorja. Po izboru slovenskega kustosa Tevža Logarja je na njej predstavljenih 150 del 79 umetnikov. Razstava je na ogled še do 11. septembra.

Ljubljana, Mestni muzej. Neodvisni kustos Tevž Logar. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Mestni muzej.
Neodvisni kustos Tevž Logar.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Izbrana dela je Logar razdelil v pet poglavij, ki raziskujejo več aktualnih tem v sodobni umetnosti - identiteto, naravo, prostor, telo in spomin. Razstava predstavlja različne vrste umetniških medijev, od slikarstva in risbe do instalacije ter od kiparstva do fotografije in videa, piše na uradni spletni strani.

Zbirka romunskega zbiratelja Ovidiuja Sandorja se razteza od zgodnjega 20. stoletja do danes ter po navedbah organizatorjev služi kot dokaz, kako globok je bil vpliv umetniških praks, gibanj in idej, ki so oblikovala novejšo zgodovino.

Medvojno avantgardo v zbirki predstavljajo dela Constantina Brancusija, Victorja Braunerja in Brassaija, povojno avantgardo med drugim dela Andreja Cadereja in Ane Lupas, sodobno porevolucionarno umetnost pa dela Mircee Cantorja, Cipriana Muresana in Ioane Nemes.

Gre za vidna imena romunske umetniške scene, ki jih na razstavi dopolnjujejo mednarodno prepoznavni umetniki, kot sta Jean David in Max Ernst.

Naslov razstave izhaja iz citata znanega francoskega pisatelja Andreja Bretona, utemeljitelja in glavnega teoretika nadrealizma, umetniškega gibanja, ki je močno zastopano v Sandorjevi zbirki.

Kot je naslov pojasnil Logar, Bretonov citat govori o času - razmerju med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. "Zelo tesno je povezan tudi z razstavljenimi umetninami iz zbirke Ovidiuja Sandorja, predvsem v smislu, da ta razstava ni le retrospektiva, temveč tudi dialog s sedanjostjo."

Postavitev po izboru slovenskega kustosa nadaljuje razstavni niz Načini zbiranja (Ways of Collecting), ki so ga v galeriji uvedli lani z zbirko Karla Babička.