Od blizu 9.8.2023 11:15

Festival v Sarajevu bo odprl dokumentarec o mestu v času vojne

pripravila Ksenija Brišar

Sarajevo, 9. avgusta - V Sarajevu se bo v petek začel mednarodni filmski festival, na katerem se bo za nagrade srce Sarajeva potegovalo 49 filmov v kategorijah igranega, dokumentarnega, kratkega in študentskega filma. Na programu je tudi nekaj slovenskih prispevkov. Skupaj bo v Sarajevu na ogled devet avdiovizualnih del, pri katerih je sodelovala Slovenija.

BiH, Sarajevo. Sarajevski filmski festival. Foto: Hina/STA Arhiv: Hina/STA

BiH, Sarajevo.
Sarajevski filmski festival.
Foto: Hina/STA
Arhiv: Hina/STA

V tekmovalnem delu festivala, ki bo potekal do 18. avgusta, bodo prikazali 23 svetovnih, dve mednarodni, 21 regionalnih in tri bosanske premiere, so na uradni spletni strani napovedali organizatorji. Izbor je opravila selektorska ekipa pod vodstvom kreativne direktorice festivala Izete Građević, ki si je letos ogledala 935 filmov ter v tekmovanje uvrstila filme in avtorje iz več kot 20 evropskih držav.

Za srca Sarajeva, med katerimi je najvišje ovrednotena nagrada za najboljši igrani film, se bo v tekmovalnem programu celovečercev potegovalo 11 filmov. Najboljši bo prejel 16.000 evrov, razdelili pa bodo še nagrade za najboljšega režiserja ter najboljšega igralca in igralko.

Slovenski prispevek v filmskem delu, programu nadaljevank in zunaj konkurence

V dokumentarnem delu s prav tako štirimi nagradami bo svetovno premiero doživel film slovenske režiserke Petre Seliškar Telo, ki je nastal v koprodukciji s Hrvaško in Severno Makedonijo. Film prek arhivskih posnetkov iz različnih obdobij beleži trenutke in nekatera pomembna poglavja iz življenja 40-letne protagonistke, nekdaj študentke klavirja, ki se je preživljala z manekenstvom in je kot mati samohranilka obiskala prijatelje v Makedoniji.

Svetovno premiero v tej sekciji bo doživel tudi kratki dokumentarni film Objem Miroslava Mandića, nastal v koprodukciji s Hrvaško, slovenski prispevek pa podpisuje še film srbskega režiserja Nemanje Vojinovića Stekleničarji, ki bo na festivalu prav tako doživel svetovno premiero.

Med kratkimi filmi bodo premierno prikazali film Barbare Zemljič Kako sem se naučila obešati perilo, v katerem so nastopili Tamara Avguštin, Domen Novak in Lucija Harum.

Za srca Sarajeva se bo potegovalo tudi 19 televizijskih serij v kategorijah drame in komedij. Slovenijo v tem delu zastopata seriji Trigrad v režiji Sonje Prosenc in Inhumanum, ki jo je režiral Igor Zupet. Kot so sporočili z RTV Slovenija, se obe potegujeta za najboljšo dramsko serijo. Prva je za svojo prvo epizodo prejela še šest nominacij, med drugim za najboljšega igralca in igralko v podobi Marka Mandića in Katarine Stegnar, za najboljšo režijo in za vzhajajočo zvezdo Suzano Krevh. Druga ima še nominacijo za vzhajajočo igralsko zvezdo, ki si jo je s svojo igro prislužil Timon Šturbej.

Zunaj konkurence tekmovanj za nagrade bosta predstavljeni slovenski manjšinski koprodukciji Varuhi formule Dragana Bjelogrlića, v kateri je eno od vlog odigral Jurij Drevenšek, ter Najsrečnejši človek na svetu Teone Mitevske. Prikazali bodo tudi dokumentarni film Damjana Kozoleta Pero, filmski poklon pokojnemu igralcu Petru Musevskemu, ki je na festivalu leta 2005 prejel srce Sarajeva za vlogo v filmu istega režiserja Delo osvobaja.

Za uvod dokumentarec o Sarajevu v času vojne

Letošnjo 29. izvedbo festivala bo odprl film Poljubite prihodnost (Kiss the Future) ameriškega režiserja hrvaškega rodu Nenada Čičina Šaina. Producirala sta ga hollywoodska zvezdnika Matt Damon in Ben Affleck, premierno pa so ga predvajali na februarskem Berlinalu.

Zgodba sledi alternativni sceni v mestu, ki je z glasbo in umetnostjo spodbujala spremembe in opozarjala svet na to, kar se je v 90. letih minulega stoletja dogajalo v Sarajevu ter Bosni in Hercegovini. Vrhunec doseže s povojnim koncertom irske zasedbe U2 v Sarajevu, za katerega danes trdijo, da je bil nekakšen praznik težko prigarane zmage nad poskusi podrejanja in nad nacionalizmom.

Skupina je leta 1997 nastopila na stadionu Koševo pred več kot 45.000 oboževalci, koncert pa je po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina ostal v kolektivnem spominu Sarajevčanov kot dokaz, da niso le preživeli obleganja, ampak tudi, da sta lahko glasba in umetnost sredi vojnih grozot dejanje upora in odpora.

"To je bil trenutek, ki je pokazal, da to mesto ni poraženo. En narod, ki poje v en glas," je prizor opisal režiser. Damon pa je koncert označil kot dokaz, da dejanje upora lahko pomeni ustvarjanje umetnosti. V filmu se med drugim pojavijo Bono, The Edge, Adam Clayton, Bill Clinton, Christiane Amanpour in Mirsad Purivatra.

Otvoritveni film bodo predvajali v sklopu festivalskega programa Open Air, v katerem prikazujejo filmsko ustvarjalnost z vsega sveta. Med tokratnimi izbranci so Asteroid City Wesa Andersona, Club Zero Jessice Hausner in Prilagajanje Spikea Jonzeja.

Tri častne nagrade, festivalske projekcije tudi v Tuzli

Igrane filme v tekmovalnem programu bo ocenjevala žirija, v kateri so igralka in režiserka Mia Wasikowska, igralec Zlatko Burić, igralka Danica Ćurčić, režiser in igralec Juraj Lerotić ter kurator oddelka za film v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku Josh Siegel.

Nagrade častno srce Sarajeva za izjemen prispevek k filmski umetnosti bodo dobili ameriški scenarist, režiser in producent Charlie Kaufman ter škotska filmarja Mark Cousins in Lynne Ramsay. S svojimi projekcijami bo festival, ki filme v zadnjih nekaj letih predvaja tudi v Mostarju, segel še v Tuzlo, kjer bodo prikazali nekaj del iz programa Open Air.