Svet 8.8.2023 6:00

Hankyeolu Yoonu nagrada Herberta von Karajana za mlade dirigente

Salzburg, 8. avgusta - Hankyeol Yoon je na Salzburškem poletnem festivalu slavil na tekmovanju za mlade dirigente. Dirigent iz Južne Koreje je prejemnik letošnje 15.000 evrov vredne nagrade Herberta von Karajana za mlade dirigente (Herbert von Karajan Young Conductors Award). Nagrada vključuje tudi vodenje festivalskega koncerta, ki ga bodo posneli na zgoščenko.

Leta 1994 rojeni dirigent in skladatelj je mednarodno žirijo prepričal na koncertu z avstrijskim komornim orkestrom Camerata Salzburg. V finale sta se poleg njega uvrstila še Vitalij Aleksjanko iz Belorusije in Avstrijec Tobias Wögerer.

"Ne glede na nagrado mi je bilo v izjemno veliko čast in veselje, da sem lahko nastopil na častitljivem odru priznanega Salzburškega festivala," se je v izjavi odzval Hankyeol Yoon.

Za nagrado Herberta von Karajana za mlade dirigente se lahko potegujejo dirigenti z vsega sveta, ki so starejši od 21 let in še niso dopolnili 35 let. Nagrado podeljujejo vsaki dve leti.

"323 kandidatov iz 54 držav se je potegovalo za nagrado za mlade dirigente Herberta von Karajana. Trije finalisti so lahko sami določili program in pokazali svoj talent na najmanj treh vajah in koncertu. Žirija je tako imela priložnost celovite predstavitve posameznih kandidatov," je ob razglasitvi letošnjega nagrajenca dejal predsednik žirije Manfred Honeck.