Slovenija 9.8.2023 9:00

Umetniški festival recikliranja letos v znamenju tekstila

Ljubljana, 9. avgusta - V Ljubljani se danes začenja 9. Reciklart - umetniški festival recikliranja in naredi sam kulture, ki bo potekal do sobote. Krovna tema letošnjega festivala je tekstil, in to vse od tekstilne industrije, hitre mode, tekstilnih odpadkov do reciklaže tekstila. Pomemben vidik festivala je druženje, povezovanje in skupnostno ustvarjanje.

Ljubljana, AKC Metelkova. Festival recikliranja in DIY kulture - Reciklart. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, AKC Metelkova.
Festival recikliranja in DIY kulture - Reciklart.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V okviru festivala bodo med drugim potekale različne delavnice, koncerti, predstave, tudi cirkuška, likovna razstava, predavanje, filmska projekcija, Reciklartov sejem in izmenjevalnica.

V okviru Reciklarta se nocoj v Galeriji Alkatraz odpira skupinska razstava Re/min/ders, na kateri sodeluje pet umetnic in umetnik: Lea Culetto, Dajana Didi Šišić, Žoel Kastelic, Goro Modic, Olga A. Senatorova Tisler in Ulla Žibert.

Re/min/ders opozarja in opominja na posledice in zavajajočo privlačnost hitre mode. Razstavni projekt, ki bo na ogled do 25. avgusta, govori o odgovornosti in individualnih kreativnih rešitvah problemov odpadnega, odsluženega tekstila ter o njegovi rekontekstualizaciji.

Delo, po katerem nosi naslov letošnja razstava Re/min/ders, je delo v nastajanju avtorice Ulle Žibert, ki govori o nepremišljenih in neodgovornih nakupih ter o raziskovanju lastne vloge potrošnice. Umetnica preizprašuje vpliv medijev, tekstilne industrije in mehanizmov oglaševanja ter s tekstovnimi sporočili, vnesenimi v umetniška dela, spodbuja premislek o našem razumevanju in odnosu do materialnih dobrin.

Drugo delo avtorice Ulle Žibert Dialog; tiho/zau/žitje, nagovarja problematiko instant užitka in hipne zadovoljitve kot posledic kompulzivnega potrošništva in individualizma.

Projekt Pozabljeni avtorja Gora Modica govori o izgubljenih oblačilih, najdenih na različnih lokacijah po Ljubljani.

Zgodba moje majice, delo Žoel Kastelic predstavlja reciklažo po principu "upcycling", ki samo po sebi pomeni staremu, neuporabnemu dati nov pomen, videz in rabo.

Olga A. Senatorova Tisler predstavlja projekt Zero Waste Nomad living room, ki odraža njeno migrantsko ozadje, iskanje lastne poti in tudi izkušnjo brskanja po smeteh.

Krvavo delo Dajane Didi Šišić govori o trdem in dostikrat neplačanem delu, izvedenem v obupnih pogojih, ki je eden od temeljev hitre mode.

Tudi Lea Culleto z delom opozarja na temno plat modne industrije in se sprašuje, kako lahko kot potrošnik deluješ, ne da podpiraš slabe pogoje tekstilnih delavk, ali bolje: zakaj kljub poznavanju vseh posledic nič ne spremenimo?

"V duhu sprememb in krutih dejstev, ki pestijo vedno večjo populacijo ljudi in tudi živali, je tekstilna industrija le delček v mozaiku globalnega kapitalizma. Z razstavo in drugimi dogodki festivala želimo opozarjati in vedno znova preizpraševati probleme v času, v katerem živimo in ga soustvarjamo," je zapisala kuratorka razstave Doroteja Erhatič.

Reciklart se bo kot vsako leto doslej pretežno odvijal na Trgu brez zgodovinskega spomina na AKC Metelkova mesto v Ljubljani. V primeru dežja bo program potekal v Galeriji Alkatraz.