Svet 8.8.2023 17:23

Ameriško založbo hišo Simon & Schuster prevzel zasebni investicijski sklad

New York, 8. avgusta - Ameriško založbo Simon & Schuster je za 1,62 milijarde ameriških dolarjev prevzel zasebni investicijski sklad KKR, sta sporočila starševsko podjetje založniškega podjetja Paramount Global in KKR. Simon & Schuster ostaja samostojno zasebno podjetje, ki ga bo še naprej vodil glavni izvršni direktor Jonathan Karp.

Simon & Schuster je znana založniška hiša z nekaterimi najbolj znanimi avtorji, na primer nekdanjim novinarjem Washington Posta Bobom Woodwardom. Slednji je sodeloval pri razkritju škandala Watergate v prejšnjem tisočletju, še vedno pa objavlja odmevne knjige o bivših predsednikih ZDA. Knjige o sedanjem ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu sicer še ni izdal.

V ameriški in svetovni založniški industriji prevladuje peščica velikih korporacij, ki so prevzele manjše konkurente. Ministrstvo za pravosodje ZDA je lani blokiralo prevzem Simon & Schuster s strani konkurenta Penguin Random House za 2,2 milijarde dolarjev z utemeljitvijo, da bi prevzem "zmanjšal konkurenco, znižal nadomestila ustvarjalcem, skrčil obseg ter
raznolikost zgodb in idej ter na koncu osiromašil našo demokracijo".

Ob prevzemu s strani investicijskega sklada KKR podobnih težav ne pričakujejo. Združitev Simon & Schuster s Penguin Random House bi namreč skrčila pet velikih založniških hiš na štiri. KKR v svoji lasti nima nobenega založnika.

Paramount, ki ima pod sabo med drugim televizije MTV, SBS, Showtime, Nickelodeon in veliko zbirko filmov, ni skrival želje, da zapusti založniške posle, s prodajo Simon & Schuster pa bo lahko pokril dodatne stroške zaradi dolge stavke ameriških scenaristov, ki se ji je pridružila še stavka filmskih in televizijskih igralcev.

Glavni izvršni direktor Paramount Global Bob Bakish je to potrdil v izjavi, kjer je zapisal, da bodo s prodajo dobili dodatno fleksibilnost in večjo zmogljivost ustvarjanja dodatne vrednosti za delničarje.