Slovenija 10.8.2023 9:59

Zavod Otok z izobraževalnimi dejavnostmi opozarja na pomen filmske vzgoje

Koper, 10. avgusta - Zavod Otok z izvajanjem različnih izobraževalnih projektov na področju kulture, kot sta Young4film in Kino Istra, izpostavlja pomen filmske vzgoje. "Kulturno umetnostna vzgoja predstavlja enega pomembnejših temeljev za celostni razvoj otrok in mladine, ki jim moramo omogočiti reden stik z umetnostjo," je prepričana direktorica zavoda Lorena Pavlič.

Koper, Šmarje pri Kopru. Zavod Otok z izvajanjem različnih izobraževalnih projektov na področju kulture, kot sta Young4film in Kino Istra, izpostavlja pomen filmske vzgoje. Projekcija filma v sklopu projekta Kino Istra. Foto: Natalija Gajić/Kino Istra

Koper, Šmarje pri Kopru.
Zavod Otok z izvajanjem različnih izobraževalnih projektov na področju kulture, kot sta Young4film in Kino Istra, izpostavlja pomen filmske vzgoje.
Projekcija filma v sklopu projekta Kino Istra.
Foto: Natalija Gajić/Kino Istra

V zavodu za razvoj kulture in družbe Otok sicer sodelujejo s številnimi vrtci, srednjimi in osnovnimi šolami na območju Istre, kjer so lani v okviru projekta Kino Istra izvedli več kot 60 kulturno-vzgojnih aktivnosti. Celoletne dejavnosti povezujejo s filmsko-vzgojnimi projekti programa Ustvarjalna Evropa, kot so Young4Film, Moving Cinema in Film Corner.

Zavod Otok je sicer tudi vodilni partner evropskega projekta Young4film, ki mlade selektorje spodbuja, naj sami izberejo filme, ki so v njihovih očeh pomembni zaradi sporočilne vrednosti, obravnavane tematike, izvirne filmske govorice ali vsega hkrati. Cilj projekta je spremeniti običajno prakso filmskih festivalov, kjer oblikovanje programa za mlado občinstvo izvajajo izključno odrasli.

"V praksi to pomeni, da se naši mentorji z mladimi redno srečujejo na filmskih srečanjih, kjer si ogledajo številne sodobne in tudi avtorske filme iz zgodovinske zakladnice, se o filmih pogovarjajo in preko njih spoznavajo različne družbene realnosti," je za STA še pojasnila Pavlič.

Na festivalu Kino Otok so letos predvajali filma Faro dokument in Poletje, ko sem se naučila leteti, ki sta ju izbrali skupini mladih selektorjev. Na Kino Otoku v Izoli je ob tem v sodelovanju s filmskim festivalom iz Trsta delovala tudi skupina mladih selektorjev iz Slovenije in Italije, ki so organizatorje presenetili z izborom španskega dokumentarnega filma Knjigam in ženskam pojem. Tega bodo na platnu Kina Istra predvajali v septembru.

"Dejstvo, da smo nad izborom filma mladih selektorjev velikokrat presenečeni, je v bistvu smisel projekta," je razložila Pavlič, ki je prepričana, da nepričakovani izbori filmov potrjujejo pomembnost aktivnega sodelovanja in dialoga z mladimi.

Program Kina Istra sicer po besedah direktorice zavoda Otok vključuje filmsko vzgojo v najširšem smislu, ki je sistematično namenjena vsem generacijam. "Verjamemo, da je film edinstvena umetnost, ki jo želijo mlajše in starejše generacije doživeti skupaj," je še poudarila.

Veliko vsebin Kina Istra je namenjenih razvoju filmske pismenosti pri šolarjih, ki odraščajo v krajih brez možnosti obiska kina. Po oceni zavoda Otok tudi sicer prihaja do velikih razlik v ponudbi kulturnih dejavnosti med bolj in manj razvitimi kraji.

Izven starega mestnega jedra Kopra in ankaranske plaže brezplačne filmske projekcije Kina Istra potekajo še v Šmarjah, Svetemu Antonu, Kubedu in Pregari. Poleg že ustaljenih lokacij pa je letos sedma veja umetnosti na novo obiskala tudi Dekane in Boršt.

"Z obiskom vseh poletnih projekcij naše občinstvo dobi vpogled v najbolj zanimiva filmska dela pretekle sezone," je izpostavila direktorica zavoda Otok in dodala, da poletni program Kina Istra prinaša v kraje brez kinodvoran predvsem filme, ki so tako ali drugače zaznamovali filmsko krajino, ob tem pa predstavlja nova filmska imena.

Program Kino Istra so med letoma 2019 in 2021 izvajali preko razpisa evropske komisije, po zaključku projekta pa sta njegovo nadaljevanje podprli koprska in ankaranska občina. Letni kino Kino Istra se letos zaključuje v septembru, ko se z začetkom šolskega leta znova pričenjajo filmsko-vzgojne aktivnosti za otroke in mladino.