Svet 13.8.2023 5:30

Na Floridi s svojevrstno cenzuro Shakespearovih dram

Tampa, 13. avgusta - Različni ameriški mediji poročajo, da naj bi v javnih šolah okrožja Hillborough County na Floridi v ZDA v prihodnosti Shakespearove igre brali le še prek posameznih izvlečkov. Novi učni načrti namreč temeljijo na novi zakonodaji, ki naj bi omejevala spolne vsebine v šolah.

Iran, Teheran. Angleški dramatik William Shakespeare. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Iran, Teheran.
Angleški dramatik William Shakespeare.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Nedavno sprejeta sprememba zakonodaje na Floridi v učnih načrtih javnih šol namreč prepoveduje "pornografske ali obscene opise spolnega vedenja" v učilnicah. Angleški pesnik William Shakespeare je v mnogih svojih delih uporabljal jezikovno domiselnost, da bi z besednimi igrami ali drugimi literarnimi prijemi nakazoval spolna dejanja.

V odzivu na poročanje medijev so predstavniki šolskega okrožja v izjavi nedavno izpostavili, da Shakespeara niso izključili iz učnega načrta za srednje šole.

"Zainteresirani učenci si bodo lahko še naprej izposodili fizične kopije Shakespeareovih knjig v knjižnicah, da bi v učilnici brali izvlečke. Smernice za učni načrt se vse leto nenehno pregledujejo in izpopolnjujejo, da bi se prilagajale državnim standardom in veljavnim zakonom," so po poročanju nemškega Deutsche Welle navedli v izjavi. Kot dodatne razloge za sedanje spremembe učnega načrta so v šolskem okraju, v katerega spada tudi velemesto Tampa, navedli prenovljene državne standarde.

Na Floridi, ki jo vodi republikanec Ron DeSantis, so v zadnjih mesecih sprejeli več novih zakonov. Prvi zakon, znan kot Don't say gay, je prepovedal razprave na teme, kot so spolna usmerjenost ali spolna identiteta, v nižjih razredih šol. V preteklih mesecih je to večkrat privedlo do protestov ter spora med DeSantisom in podjetjem Disney.

Sledil je še zakon, ki je prvega razširil na vse šolske razrede. Po drugem zakonu učitelji in učenci tudi ne smejo uporabljati zaimkov, ki ne ustrezajo biološkemu spolu osebe. Cilj republikancev je, da "otroke zaščitijo pred seksualiziranimi vsebinami". Prav tako so tudi olajšali možnost pritožb zaradi vsebin šolskih učbenikov.

V okrožju Lake County blizu Orlanda je v preteklih tednih že prišlo do burne razprave in pravnega spora zaradi otroške slikanice In s Tango smo trije, ki pripoveduje o dveh pingvinih, samčkih, ki skupaj valita jajce.