Slovenija 11.8.2023 9:42

Izbranih pet nominiranih del za nagrado večernica

Maribor, 11. avgusta - Znanih je pet del, ki se potegujejo za nagrado večernica za najboljše otroško oziroma mladinsko literarno delo. Žirija je v ožji izbor uvrstila knjige Bleščivka Špele Frlic, Sotočje Igorja Karlovška, Coprnica pod gradom Sebastijana Preglja, Grizolda in Maček Lune J. Šribar in Skrinjica sinjega maka Bine Štampe Žmavc, poroča današnji Večer.

Ljubljana. Romani, knjige. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Romani, knjige.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Dobitnika nagrade večernica, ki jo podeljuje mariborski časnik, bodo razglasili na prireditvi v okviru festivala Oko besede 15. septembra v Murski Soboti.

O nagradi odloča petčlanska žirija, v kateri imajo svojega predstavnika revija Otrok in knjiga, Podjetje za promocijo kulture Franc-Franc oziroma od leta 2016 naprej Društvo za humanistična vprašanja Argo, časnik Večer, Društvo slovenskih pisateljev in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije skupaj s slovensko sekcijo Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY).

Produkcijo otroškega in mladinskega leposlovja so ocenjevale Dragica Haramija kot predsednica, Darka Tancer Kajnih, Alenka Urh, Barbara Zorman in Klara Širovnik. Kot so ugotovile, je letošnja literarna bera zelo kakovostna zlasti na področju mladinskega romanopisja.

"Obravnavanih je bilo nekaj odličnih slikanic, realističnih romanov, čuti pa se primanjkljaj kakovostnih pesniških zbirk in odsotnost dramatike. Letos je treba obenem posebej pohvaliti fantastične in fantazijske romane ter zgodovinsko prozo," je zapisal Večer.

Žirija je obenem predlagala tudi seznam kakovostnih literarnih del za otroke in mladino za razstavo Večerničina literarna bera 2023, ki bo na ogled v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.

Večer nagrado večernica za najboljše otroško oziroma mladinsko literarno delo podeljuje od leta 1997. Lani jo je prejela Maša Ogrizek za pripoved Lisičja luna.