Na hitro prelistano 12.8.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 12. avgusta - Založba Beletrina na knjižne police prinaša delo Vlaste Nussdorfer Tanka črta, v katerih je ta opisala izkušnje tožilke. Pri založbi Miš je izšel roman Igorja Karlovška Še sem živa, pri založbi Primus pa nadaljnji pogovori antropologa Carlosa Castanede z don Juanom Druga resničnost v prevodu Jerneja Zorana.

Ljubljana. Knjiga Tanka črta avtorice Vlaste Nussdorfer. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Tanka črta avtorice Vlaste Nussdorfer.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Še sem živa avtorja Igorja Karlovška. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Še sem živa avtorja Igorja Karlovška.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Druga resničnost avtorja Carlosa Castaneda. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Druga resničnost avtorja Carlosa Castaneda.
Foto: STA

PRETRESLJIVA IN FASCINANTNA KNJIGA O ZAHTEVNEM IN TEŽKEM DELU TOŽILCA

Tanka črta Vlaste Nussdorfer ponuja številne resnične zgodbe, ki jih je avtorica doživela v svoji karieri, v njih pa najdemo tako žalostne junake kot nesrečne žrtve in tudi nekatere pasti pravosodja. Knjiga temeljito in doživeto predstavi delo državnega tožilca kot organa pregona kaznivih dejanj ter vključuje misli znanih tožilcev, odvetnikov in sodnikov. Čeprav je delo polno žalostnih in tragičnih usod, je pomembno in nujno branje za boljše razumevanje številnih moralnih dilem, s katerimi se tožilci srečujejo pri svojem delu. Knjiga, ki se na trenutke bere kot kriminalka, vas bo prikovala na sedež, ob njej pa se boste zamislili tudi o tem, kaj je bolj neizprosno in šokantno - fikcija ali resnično življenje, so zapisali pri Beletrini.

Vlasta Nussdorfer (1954) je pravnica, ki je večji del svoje življenjske poti posvetila tožilstvu. Šest let je predsedovala Društvu državnih tožilcev Slovenije in v okviru tega ob botrstvu avstrijskega društva Weisser Ring ustanovila Beli obroč Slovenije, društvo za pomoč žrtvam nasilja. Leta 2013 je za šest let prevzela funkcijo varuhinje človekovih pravic. Maja 2019 je na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja postala njegova pro bono svetovalka za človekove pravice, socialno politiko in humanitarnost.

V zgodovino borke za pravičnost in človekove pravice, zlasti najšibkejših v naši družbi, se je zapisala tudi kot dobitnica številnih priznanj: dvakrat je bila nominirana za Slovenko leta, postala je izjemna osebnost Slovenije v akciji Ljudje odprtih rok, trinajstkrat je bila uvrščena med deset najvplivnejših pravnikov Slovenije po izboru pravniškega portala IUS INFO. Tam je tudi stalna kolumnistka, kolumne pa piše še za revijo Vzajemnost. Bila je pobudnica akcije Darujmo za življenje. Predavala je na številnih kongresih in konferencah, tudi študentom mnogih fakultet. Skupaj s Tanko črto je napisala trinajst knjig; leta 2020 je izšla njena avtobiografija Nekaj vam želim povedati, leta 2023 še zbirka kolumn Moj pogled.

ROMAN O BANČNIH IN DRUGIH VPLIVNIH LOBIJIH

Tojane d.o.o. je zelo uspešno podjetje, ki svojim predanim lastnikom, omogoča luksuzno življenje, po drugi strani pa očeta in moža Toneta, ženo in mamo Jano ter sina Nejca tudi tako zaposluje, da se nimajo časa zazreti v vrzeli, ki se širijo v njihovi skupnosti. Uspešno jih zapolnjujeta rutina in udobje - vse do Tonetove nenadne smrti, ki Nejčev, še bolj pa Janin svet popolnoma spremeni. Tojane d.o.o. morajo v stečaj, Jana čez noč ostane dobesedno brez vsega, so vsebino povzeli v založbi Miš.

Avtor v novem romanu suvereno odpira v našem leposlovju redko aktualizirano temo, kako delujejo bančni in drugi vplivni lobiji. Do kam in kako se razprostirajo njihove mreže? Koliko ob kapitalu štejejo medčloveški odnosi, koliko je vredno posamezno življenje? Knjiga kljub elementom kriminalke ni čisto tipičen avtorjev roman: namesto sodnih mlinov v njem stopajo v ospredje posamezniki z bolj kot ne tragičnimi zgodbami, ki jih avtor spretno preplete in nadgradi v stvaren, ne prav svetel prikaz naše sodobnosti.

Igor Karlovšek (1958) je po poklicu odvetnik, a že več kot tri desetletja piše televizijske in filmske scenarije, radijske igre in romane. Za svoj mladinski roman Gimnazijec je leta 2005 prejel nagrado večernica. Piše o družbeno aktualnih stvareh, saj se kot odvetnik vseskozi srečuje z različnimi družbenimi problemi, z ljudmi, ki hodijo po robu, raznovrstnim kriminalom itd.

POTOVANJE V OSRČJE MAGIJE S CARLOSOM CASTANEDO

V Peruju rojeni ameriški pisatelj in antropolog Carlos Castaneda se je leta 1968 vrnil v Mehiko k duhovnemu voditelju indijanskega plemena Yaqui, don Juanu Matusu in njegovim halucinogenim rastlinam ter v svet izkušenj, v katerega dotlej ni vstopil noben Zahodnjak. Druga resničnost je opis Castanedovega prijetnega in izjemno osebnega ponovnega snidenja z don Juanom, med katerim se je učil dvomiti o običajni zaznavi resničnosti, ko se je podal po težavni in nevarni poti, da bi postal "vedec".

Castaneda, odločen, da se bo še bolj poglobil v don Juanov svet mističnih doživljanj in zaznav, opiše, kako se je naučil videti onkraj površinskih resničnosti življenja - delno ob pomoči halucinogenih rastlin, predvsem pa z izjemno težavnim in zahtevnim naprezanjem, ki je od njega terjalo pametno ravnanje in moč volje, so zapisali pri založbi Primus.

Carlos Castaneda (1925-1998) je svetovno znani avtor dvanajstih knjižnih uspešnic, vključno z deloma Druga resničnost in Potovanje v Ixtlan, ki temeljijo na njegovem spoznavanju starodavne mehiške duhovne filozofije.