Slovenija 14.8.2023 5:00

V Ljubljani deveti Festival kratkega filma

Ljubljana, 14. avgusta - V Ljubljani se bo danes začel Festival kratkega filma - FeKK. Deveta edicija bo na različnih prizoriščih do 19. avgusta ponudila 29 projekcij in različnih dogodkov, na katerih bodo prikazali več kot 150 kratkih filmov iz več kot 30 držav.

Ljubljana, Kinoteka. Slovenska kinoteka. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kinoteka.
Slovenska kinoteka.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili organizatorji, bo festivalski program tokrat v znamenju slogana Ne odidi krotko / Do not go gentle, povzetem po znameniti pesmi Dylana Thomasa, raziskoval različne oblike in perspektive upora.

Tako kot prejšnje edicije bosta festival tudi tokrat v veliki meri zaznamovala mednarodni tekmovalni program FeKK BAL, ki bo prikazal vrhunce sodobne kratkometražne produkcije iz držav balkanskega polotoka, in domač tekmovalni program FeKK SLO, za katerega so letos prejeli 138 prijav. Podatek znova kaže na intenzivno ustvarjalno energijo domačega okolja.

Letos bo v programu na ogled nabor kratkih filmov ene od najpomembnejših režiserk v filmski zgodovini, Chantal Akerman, ki je tekom svoje kariere postala simbol filmskega feminizma. Posnela je več kot 40 kratkih, igranih in dokumentarnih filmov, ki so pogosto umeščeni v domače prostore in rutine, simbolično povezane z ženskami in podčrtane s politično noto.

Na festivalu se bo predstavil tudi največji litvanski festival kratkega filma Vilnius Inernational Short Film Festival, gostja bo tudi iranska režiserka, umetnica in teoretičarka Tara Najd Ahmadi. Njena dela oblikujejo intimne izkušnje avtorice kot ženske, umetnice, aktivistke, izseljenke in priseljenke.

Med drugim so pripravili še program za najmlajše ter v sodelovanju s Slovenskim filmskih arhivov dela iz arhiva. V posebni sekciji Podnebne (s)eksploracije bodo po izboru kuratorke in članice mednarodne žirije Borjane Gaković predstavili izbor zgodnjih queer feminističnih eksperimentalnih filmov iz (Zahodne) Nemčije, Avstrije in Švice od 60. do 90. let 20. stoletja.

V strokovnem delu se bodo zvrstila predavanja, okrogle mize in delavnice.

Nekateri programi bodo v času festivala brezplačno dostopni v Bazi slovenskih filmov, so še sporočili organizatorji. FeKK bo potekal v letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova, v dvorani Slovenske kinoteke, v Kinodvoru, v Hostlu Celica in na drugih lokacijah po mestu.