Slovenija 12.8.2023 9:00

Ob 60-letnici Pionirskega doma pregledna razstava Ustvarjalni otrok

Ljubljana, 12. avgusta - Na Jakopičevem sprehajališču ljubljanskega Tivolija je vse do 4. septembra na ogled razstava Ustvarjalni otrok. Gre za pregledno razstavo, ki so jo pripravili ob letošnji 60-letnici Pionirskega doma - Centra za kulturo mladih. Zadnji avgustovski dan bodo pred Tivolskim gradom ob 16. uri pripravili posebno prireditev ob zaključku razstave.

Nastopili bodo otroci, ki so letos sodelovali v različnih počitniških šolah. Pripravili bodo predstavo z elementi gledališča, cirkusa in glasbe.

Razstava Ustvarjalni otrok, ki je v Tivoliju na ogled od 20. julija, po besedah direktorice Pionirskega doma Barbara Murn Vrviščar na zelo barvit način prikazuje preplet vseh dejavnosti doma ter popelje skozi zgodovino te ustanove, katere različne programe je v šestih desetletjih obiskovalo več sto tisoč otrok in mladostnikov.

V začetku novembra v Pionirskem domu pripravljajo tudi premiero interaktivne gledališke predstave za najstnike A me slišiš, ki obravnava perečo problematiko zasvojenosti mladih z zasloni. "O tem se moramo pogovarjati in vključiti tudi mlade," je prepričana Murn Vrviščar.

Pionirski dom med drugim sodeluje tudi v mednarodnem projektu Poets of Today Voices of Tomorrov, kjer sodobne pesnike naučijo, kako pesem interpretirati v osnovnih šolah, učenci pa dobijo možnost, da jih povprašajo, kaj so mislili s posameznim verzom in tudi prek tega vzljubijo poezijo.

Prav na obletnico samega dneva ustanovitve Pionirskega doma pred 60 leti, 4. marca, so pripravili cirkuško, akrobatsko, gledališko predstavo Evolucija. Osrednja proslava je bila 25. maja v Festivalni dvorani, ko so tečajniki na odru pokazali, kaj vse zmorejo. Udeležili so se je med drugim Saša Pavček, Igor E. Bergant in Aleš Valič. Vsi so takrat omenili izjemne pedagoge Pionirskega doma, ki so jih tako navdahnili, da so se potem tudi sami odločili za svoje kariere.

S pogledom v zgodovino ustanove in na vprašanje o formuli, da se je Pionirski dom ohranil vse do danes in še naprej uspešno deluje, je Murn Vrviščar izpostavila, da je bil Pionirski dom ob ustanovitvi edini, ki je otrokom ponujal ustvarjalne delavnice, likovno umetnost, gledališče, ples in tudi tuje jezike. Hkrati je bil edini, ki je imel ves čas najvišji standard poučevanja z vrhunskimi pedagogi, med katerimi so bili tudi akademski umetniki.

Danes Pionirski dom ni več edini, deluje veliko različnih ustanov, ki ponujajo tuje jezike in ostale programe, a ostajajo edinstveni v tem, da pod eno streho ponujajo skoraj 40 različnih programov za otroke, mladino in za odrasle, med katerimi so tudi likovne dejavnosti (grafika, slikanje, risanje, kiparjenje).

"Mislim, da ni dovolj, da je učitelj samo strokoven, hkrati mora biti čuječ pedagog, imeti mora občutek za otroke in za mladino. So vsi drugačni, otroci od 5., 6. leta naprej ali pa mladostnik do 18. leta, pristop je drugačen in potrebujejo svojevrsten način podajanja novega znanja," je menila.

Dodala je še, da je Pionirski dom za otroke njihov drugi dom, kamor pridejo v varno, vzpodbudno okolje in kjer so obdani z vrstniki in odraslimi mentorji, ki znajo pravilno usmerjati, otroke jemljejo celostno in jih tudi sooblikujejo.

Kot je še povedala direktorica, bodo Pionirski dom tudi v prihodnosti zanimale vse vrste kultur in kulture vsega sveta, njihov imperativ pa ostaja najvišja kakovost tako programov kot pedagogov.

V Pionirskem domu po besedah njegove direktorice pri obiskovalcih njihovih programov vedno iščejo avtentičnost, stavijo na njihovo edinstvenost ter jim povedo, da je to njihova prednost, da bodo s tem srečni, imeli pokončno hrbtenico in tako lahko sooblikovali zdravo družbo.

Svoje izkušnje napredne pedagogike so pripravljeni deliti tudi z ministrstvom za šolstvo, a njihovi sogovorniki zaenkrat ostajajo različne fakultete, s katerimi sodelujejo pri izvedbi nekaterih programov. Plodno sodelujejo tudi s svojo ustanoviteljico, Mestno občino Ljubljano, ljubljanskimi osnovnimi šolami in vrtci. So tudi del "zavezništva znotraj mestne družine", vseh, ki se ukvarjajo z otroki, kamor poleg njih sodijo Mala ulica, Kinodvor, Ljubljanski grad in Lutkovno gledališče Ljubljana.