Svet 19.8.2023 5:30

Muzej akademije za filmsko umetnost počastil Meryl Streep kot ikono

Los Angeles, 19. avgusta - Muzej akademije za filmsko umetnost, ki so ga leta 2021 odprli v Los Angelesu, bo hollywoodsko zvezdnico, 74-letno Meryl Streep počastil s častno nagrado ikona. Trikratni dobitnici oskarja bodo nagrado podelili 14. oktobra, je sporočilo vodstvo muzeja.

Velika Britanija, London. Ameriška igralka Meryl Streep. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Ameriška igralka Meryl Streep.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Nagrado, poimenovano Icon Award, podeljuje umetnikom, ki imajo "pomemben, svetovni kulturni vpliv". Muzej bo za zasluge filmski industriji letos počastil tudi ameriškega režiserja in igralca Michaela B. Jordana, voditeljico in igralko Oprah Winfrey ter režiserko, scenaristko in igralko Sofio Coppola, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Lani je nagrado Icon Award prejela zvezdnica filma Čedno dekle Julia Roberts.

Soustvarjalki oktobrske gala podelitve bosta režiserka Ava DuVernay in igralka Halle Berry. Na dobrodelni prireditvi pričakujejo številne ugledne goste. Donacije, ki jih bodo zbrali na prireditvi, bodo namenili muzejskim programom.

Muzej akademije za filmsko umetnost v Los Angelesu je posvečen umetnosti in znanosti filmske industrije. Ima več razstavnih prostorov, dvorane za projekcije, izobraževalne prostore in restavracije. Obiskovalcem ponuja obsežen vpogled v zgodovino in razvoj filmske umetnosti ter vseh vidikov filmske produkcije. Je del Ameriške filmske akademije, ki podeljuje oskarje.

Muzejsko stavbo je zasnoval Renzo Piano. Gradnja muzeja je po poročanju ameriških medijev stala okoli 484 milijonov ameriških dolarjev. Odprli so ga po letih zamud in prelaganj. Sedaj ga na leto obišče okoli 700.000 obiskovalcev.