Svet 17.8.2023 5:30

Od Taksista do Mojega fotra - 80 let igralca Roberta De Nira

Los Angeles, 17. avgusta - Svetovno prepoznaven je kot filmski mafijec, k dobičku filmskih blagajn je prispeval tudi z vlogami v komedijah. In pri svojih 80 letih Robert De Niro ostaja neumoren. Ne samo kot igralec, tudi zasebno kot novopečeni očka, ki je aprila letos dočakal rojstvo svojega sedmega otroka.

BiH, Sarajevo. Ameriški filmski igralec Robert De Niro. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

BiH, Sarajevo.
Ameriški filmski igralec Robert De Niro.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Dojenčica Gia Virginia Chen-De Niro je prvi otrok, ki ga ima igralec s svojo trenutno partnerico Tiffany Chen.

Z nekdanjo soprogo Diahnne Abbott ima De Niro 51-letno Dreno in 46-letnega Raphaela. Dvojčka Julian in Aaron, ki sta stara 27 let, je dobil v razmerju s takratnim dekletom Toukie Smith. Sina Elliota, 25, in hčerko Helen, 11, ima z nekdanjo soprogo Grace Hightower. Po več kot 20 letih zakona se je par razšel leta 2018.

Sin italijansko-irske družine umetnikov se je rodil 17. avgusta 1943 v newyorškem Greenwich Village. Z mamo je nato odraščal v bližnji newyorški četrti Little Italy. Že kot najstnik se je pridružil gledališkim skupinam, kasneje pa se je igralske obrti učil na delavnicah za igro pri Leeju Strasbergu in Stelli Adler.

New Yorku je ostal zvest vse do danes. V mestu, ki nikoli ne spi, ima tudi lastno produkcijsko hišo Tribeca. Po terorističnih napadih 11. septembra 2001 je tudi ustanovil istoimenski filmski festival.

V svoji dosedanji filmski karieri je De Niro odigral več kot 80 filmskih vlog. Znan je tudi po sodelovanju z Martinom Scorsesejem in velja za enega najvplivnejših igralcev svoje generacije, navaja spletna enciklopedija Wikipedia.

Svoj današnji 80. rojstni dan pa filmska zvezda slavi sredi hollywoodske stavke scenaristov in igralcev, ki že tedne hromi filmski svet v ZDA. Vse do začetka stavke sredi julija je De Niro še stal pred kamero za Netflixovo serijo Zero Day, nato so snemanje prekinili. Nadaljevalo naj bi se šele po koncu stavke, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal De Nirov tiskovni predstavnik Stan Rosenfield.

Zaradi stavke slavljenec tudi ne daje intervjujev in ne govori o svojem delu. Prav tako javno ne bo objavil svoj načrtov za praznovanje rojstnega dne, je še dodal Rosenfield.

Na filmu se je De Niro po mnenju mnogih najbolje odrezal, ko je igral neprilagojene osebe, pokvarjence in gangsterje. Hkrati je dokazal, da je lahko povsem drugačen. V zadnjih nekaj letih je tako zaigral predvsem v komedijah, kar velja tudi za njegov film Moj fotr (2023).

A v svoji dolgi igralski karieri De Niro ni preskočil nobenega žanra. Igral je na primer tako v romantični drami Stanley & Iris z Jane Fonda kot v akcijskem trilerju Vročina z Alom Pacinom in politični satiri Pasji dnevi z Dustinom Hoffmanom.

Vloga boksarja v Pobesnelem biku (1980) je De Niru prinesla doslej edinega oskarja za glavno vlogo. Za to vlogo je sam treniral v boksarskem ringu in pridobil več kot 25 kilogramov. Pred tem je leta 1975 prejel oskarja za najboljšo stransko vlogo za upodobitev Vita Corleoneja v mojstrovini Francisa Forda Coppole Boter II. Za to vlogo se je več mesecev učil sicilijanskega dialekta.

Na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu pa je bila premiera novega Scorsesejevega filma Killers of the Flower Moon, v katerem je De Niro zaigral skupaj z Leonardom DiCapriom. Občinstvo je na festivalu filmu, ki traja skoraj tri ure in pol in govori o umorih leta 1920 v indijanskem rezervatu v Oklahomi, namenilo bučen aplavz, ki je trajal več kot devet minut.