Od blizu 20.8.2023 10:00

Moulin Rouge: Ko se dvigne zastor in zadoni kankan

piše Simona Grmek

Pariz, 20. avgusta - Nekdaj sinonim za poskočen ples kankan in divje zabave je pariški Moulin Rouge danes predvsem turistična atrakcija za pretežno tuje obiskovalce. Vendar pa slavno gledališče na Montmartru še danes izžareva duh francoskega kabareta, kjer so nekdaj nastopale znane plesalke in nekatera največja imena francoske in tuje glasbene scene.

Francija, Pariz. Gledališče Moulin Rouge. Predprostor. Foto: Simona Grmek/STA

Francija, Pariz.
Gledališče Moulin Rouge.
Predprostor.
Foto: Simona Grmek/STA

Francija, Pariz. Gledališče Moulin Rouge. Dvorana. Foto: Simona Grmek/STA

Francija, Pariz.
Gledališče Moulin Rouge.
Dvorana.
Foto: Simona Grmek/STA

Francija, Pariz. Gledališče Moulin Rouge. Plakat v gledališču. Foto: Simona Grmek/STA

Francija, Pariz.
Gledališče Moulin Rouge.
Plakat v gledališču.
Foto: Simona Grmek/STA

Francija, Pariz. Gledališče Moulin Rouge. Katalog gledališča. Foto: Simona Grmek/STA

Francija, Pariz.
Gledališče Moulin Rouge.
Katalog gledališča.
Foto: Simona Grmek/STA

Francija, Pariz. Gledališče Moulin Rouge. Katalog gledališča. Foto: Simona Grmek/STA

Francija, Pariz.
Gledališče Moulin Rouge.
Katalog gledališča.
Foto: Simona Grmek/STA

Francija, Pariz. Gledališče Moulin Rouge. Foto: Simona Grmek/STA

Francija, Pariz.
Gledališče Moulin Rouge.
Foto: Simona Grmek/STA

Francija, Pariz. Gledališče Moulin Rouge. Katalog gledališča. Foto: Simona Grmek/STA

Francija, Pariz.
Gledališče Moulin Rouge.
Katalog gledališča.
Foto: Simona Grmek/STA

Ples in razkošni bleščeči kostumi ostajajo zaščitni znak Moulin Rougea, četudi na odru ne plešejo več slovite plesalke La Goulue (Lakomna), Nini Pattes en l'air (Nini noge v zraku) in Jane Avril, pač pa Claudine, Caroline in Amanda.

Ta "najbolj slavni kabaret na svetu" tudi po več kot 130 letih obstoja še vedno pritegne množice obiskovalcev, ki se vsak večer zgrinjajo v Moulin Rouge, da bi podoživeli duha iz nekih drugih časov, ki so jih slavili v zabavišču ob vznožju pariškega griča Montmartre.

Tako kot je Eifflov stolp simbol Pariza, ki ga je treba obiskati, je Moulin Rouge spektakel, ki ga je enkrat vredno doživeti. Bodisi kot "druženje s prijatelji, večer z družino ali romantično srečanje v dvoje", v Moulin Rougeu obljubljajo nepozabno doživetje.

Morda je ta duh francoskega kabareta prevzel tudi režiserja Baza Luhrmanna, da je zgodbo o Moulin Rougeu pred leti upodobil na filmskem platnu.

Naj se torej šov začne! V glasbeno-plesnem spektaklu z naslovom Feerie, kar bi lahko prevedli kot čaroben, nastopa mednarodni ansambel 60 plesalk in plesalcev. Vsak večer sta na sporedu dve predstavi.

Vznemirjenje se začne že ob vstopu v gledališče, katerega notranjost je opremljena v stilu obdobja, znanem kot belle epoque s konca 19. stoletja, ko je bil zgrajen Moulin Rouge.

Mimo strogih pogledov varnostnikov pot vodi po stopnicah živo rdeče barve proti osrednji dvorani. Rdeča barva je zaščitni znak Moulin Rougea, po slovensko Rdeči mlin, poimenovanem po ogromnem mlinu na strehi gledališča.

Za ogled kabareta veljajo določena pravila oblačenja, bodisi večerna ali poslovna obleka in elegantni čevlji, piše na spletni strani Moulin Rouge. Kratke hlače, športni copati in natikači niso zaželeni. A že pogled na dolgo vrsto čakajočih pove, da tudi v najbolj znanem kabaretu na svetu radi zamižijo na eno oko - obiskovalcev vendarle ne bodo odganjali. Stari kabaret očitno prenese tudi manj svečane obleke.

Med obiskovalci prednjačijo tujci, predvsem iz Azije in Evrope, nekaj je Američanov, slišati je tudi francoščino. Čeprav prevladujejo gosti srednjih let, je opaziti tudi mlajše, med njimi celo nekaj otrok.

Kdor je ob nakupu vstopnice plačal tudi večerjo, lahko vstopi že dve uri pred začetkom prve predstave. Ko se v vrsti počasi pomikamo proti dvorani, nas pot vodi mimo plakatov z imeni umetnikov, ki so nastopili v slovitem gledališču.

Ko naposled vstopimo v dvorano, nas natakar hitro pospremi do mize, sledi postrežba večerje z obvezno steklenico šampanjca. Goste med večerjo zabava hišni orkester in to očitno tako dobro, da se nekateri zavrtijo na plesišču.

"To je torej slavni Moulin Rouge," je misel, ki zagotovo prešine marsikoga v skoraj polni dvorani, ki sprejme 850 ljudi. Starejši par pri sosednji mizi iz Vichyja na jugu Francije pove, da je bil obisk Moulin Rougea darilo za njuno 50. obletnico poroke.

Ko se luči v dvorani zatemnijo, klepet pa poleže, za trenutek zavlada napeto vzdušje. Nato oder osvetlijo žarometi, zastor se dvigne in na oder prikorakajo plesalke in plesalci Moulin Rougea.

Med slabi dve uri trajajočo predstavo, ki jo je strogo prepovedano fotografirati, se zvrstijo različne plesne točke, ki obiskovalce popeljejo skozi različna obdobja. Od gusarjev in strašne Gorgone s kačami namesto las do cirkusa in točke v bazenu, v kateri je prvotno ena od plesalk nastopila s pitonom, a so po pritožbi zagovornikov pravic živali kačo umaknili iz predstave. Plesne nastope dopolnjujejo akrobatske točke.

Proti koncu predstave zadoni tudi težko pričakovana glasba za kankan. Plesalke v oblekah francoske trobojnice - modre, bele in rdeče - se zapodijo po odru in zaplešejo sloviti ples z dvigovanjem nog in kril. Moulin Rouge navsezadnje velja za zibelko francoskega kankana.

Ob koncu predstave, ko izzveni aplavz, se spogledamo s francoskim parom pri sosednji mizi, oba izžarevata navdušenje. Mnogo je kabaretov, a samo eden je Moulin Rouge, bi lahko povzeli njune besede.

Tako kot Moulin Rouge ostaja zvest tradiciji kankana, ohranjajo tudi nastope deklet v kostumih, ki razkrivajo njihove prsi. Zaradi tega je bil še zlasti v času gibanja #MeToo deležen očitkov, da je predstava namenjena predvsem moškemu delu občinstva.

Moulin Rouge navsezadnje stoji v pariški četrti Pigalle, kjer so številne erotične trgovine, striptiz bari in nočni klubi. Tradicija in posvetna zabava gresta očitno z roko v roki.