Slovenija 23.8.2023 8:35

Na Ljubljana Festivalu nocoj Slovenski mladinski orkester z Ute Lemper

Ljubljana, 23. avgusta - V Križankah bo nocoj Slovenski mladinski orkester izvedel zaključni koncert letošnjega orkestrskega kampa, na katerem so mladi glasbeniki študirali glasbo od Berlina do Broadwaya. Koncert v okviru letošnjega Ljubljana Festivala bo vodila dirigentka Živa Ploj Peršuh, solistka bo nemška pevka Ute Lemper.

Ljubljana. 71. Festival Ljubljana v Križankah. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
71. Festival Ljubljana v Križankah.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Na poletnem orkestrskem kampu so se mladi glasbeniki od 12. do 22. leta starosti izpopolnjevali iz glasbe in improvizacije ter spoznavali še druge umetnosti, kot sta gledališče in izrazni ples. Teden dni so ustvarjali v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. Na nocojšnjem zaključnem koncertu pa bodo občinstvo popeljali skozi glasbo od Edith Piaf, Bertolda Brecha in Leonarda Bernsteina prek Astorja Piazzolle do zimzelenih uspešnic Boba Dylana.

Solistka bo nemška igralka in pevka Ute Lemper, ki se je uveljavila kot vsestranska umetnica na gledaliških in koncertnih odrih, v filmih ter na številnih ploščah. Mednarodno cenjena je zaradi svojih interpretacij Kurta Weilla in Bertholda Brechta, šansona ter upodobitev na Broadwayu, v Parizu in londonskem West Endu. Zelo blizu so ji zgodbe o izgubi, ljubezni, preživetju, strasti, sanjah in strahu, ovite v omamno glasbo, so zapisali pri festivalu.

V svoji več kot 40-letni karieri se je podpisala pod več kot 35 albumov. Sodelovala je pri več muzikalih: v prvotni postavitvi muzikala Mačke na Dunaju, imela je glavno vlogo v Petru Panu, bila je Lola v Modrem angelu in Sally Bowles v pariški produkciji Kabareta. Med drugim je bila tudi del ikoničnega koncerta The Wall - Live in Berlin leta 1990.

Kot so še napovedali na festivalu, bo nastopila z jazzovskim pianistom Vano Gierigom, ki se je rodil v Nemčiji in šolal v Bostonu, slovi pa kot izvrsten poustvarjalec in improvizator.