Slovenija 23.8.2023 15:47

Nagrada SEP za mlade avtorje letos črnogorski literatki Tijani Rakočević

Ljubljana, 23. avgusta - Pisateljsko nagrado SEP za mlade avtorje, ki jo na mednarodnem festivalu Vilenica podeljuje Srednjeevropska pobuda skupaj z Društvom slovenskih pisateljev, letos prejme Tijana Rakočević iz Črne gore. Kot piše v obrazložitvi, je prodorna avtorica mlajše generacije s svojo pisavo pretresla prevladujoči heteronormativni nazor v črnogorski literaturi.

Tijana Rakočević, rojena leta 1994 v Podgorici, je pesnica, dramatičarka in prozaistka, doktorandka Filološke fakultete v Nikšiću in članica uredništva literarno-kulturnega časopisa Fokalizator. Doslej je izdala pesniško zbirko Sve blistavi kvanti (Vsi ti bleščeči kvanti) in zbirko kratke proze Intimus. Za večino objavljenih zgodb je prejela pomembne domače in mednarodne nagrade.

"S svojo pisavo je pretresla prevladujoči heteronormativni nazor v črnogorski literaturi, prežet z ruralnim simbolizmom in folklornimi miti, ter uveljavila novo pripovedno paradigmo s feminističnim pogledom in inovativno formo komunikacije literarnega teksta s kulturo, v kateri je nastal," je v utemeljitvi zapisala žirija. Po njeni oceni je proza Tijane Rakočević v koraku s sodobnimi literarnimi trendi, s precizno, analitično in neprizanesljivo pisavo pa hkrati dekolonizira žensko telo ter razgalja družbeno sprejeto nasilje nad ženskami in seksualnimi manjšinami.

Letošnjo žirijo za pisateljsko nagrado SEP za mlade avtorje sestavljajo predsednica Suzana Tratnik ter člani Leonora Flis, Aljoša Harlamov, Aljaž Koprivnikar in Jaruška Majovski.

Z nagrado želijo promovirati mlado generacijo pisateljev in jim pomagati pri širjenju njihovega dela s prevodi v jezike članic SEP. Podelitev pisateljske nagrade tako predvideva prevod dela avtorja oz. avtorice v slovenščino in še en jezik držav SEP po izbiri nagrajenca oz. nagrajenke, so pojasnili na Društvu slovenskih pisateljev (DSP).

Lavreatki bodo nagrado podelili 6. septembra v Cankarjevem domu, pozneje pa se bo pridružila gostom Vilenice na okrogli mizi SEP, ki bo tematizirala aktualno geslo in osrednji koncept letošnjega festivala - Raznoliki obraz Evrope, so še sporočili iz DSP.