Slovenija 24.8.2023 9:00

V starem mestnem jedru čas za tridnevni festival Noči v stari Ljubljani

Ljubljana, 24. avgusta - S koncertom Zorana Predina s skupino Šukar se bo drevi začel mednarodni festival Noči v stari Ljubljani, ki ga organizirata Ustanova Imago Sloveniae in Staroljubljanski zavod za kulturo. Največji poulični festival v prestolnici bo v 35. izdaji na sedmih prizoriščih ponudil 15 dogodkov, na katerih bo nastopilo več kot 60 umetnikov iz osmih držav.

Ljubljana. Pevec Zoran Predin. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pevec Zoran Predin.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Organizatorji napovedujejo "izobilje koncertov izbranih najboljših etno in jazz zasedb z vsega sveta". Brezplačnim koncertom bo mogoče prisluhniti na Novem in Gornjem trgu, pod Trnovskim mostom in v Mestnem muzeju. Pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici se bodo zvrstili plesni dogodki, pofestivalski koncerti pa bodo sledili v Živalskem vrtu Ljubljana.

Nocojšnjemu uvodnemu koncertu na Novem trgu bo na istem prizorišču v petek sledil nastop makedonske dark-folk zasedbe Perija, ki bo obiskovalce popeljala v zvočnost mitološke temačnosti balkanskih gozdov.

Na Gornjem trgu bo nastopil Ratko Divjak kvartet. V Vukovarju rojeni bobnar, po katerem zasedba nosi ime, sodi med najbolj uveljavljene bobnarje s področja bivše Jugoslavije. Zasedbo sestavljajo še klaviaturist in komponist Milan Stanisavljevič, saksofonist Rudi Javornik in basist Jan Gregorka.

V poznem večernem terminu se bo na Novem trgu predstavila romska zasedba Amaro Duho z Madžarske. Skupino je ustanovila Matild Dobi, ki se je proslavila že leta 1984 kot soustanoviteljica svetovno znanega glasbenega fenomena Ando Drom.

Na festival prihaja tudi avstrijsko-slovenska zasedba Los Hostes, ki jo se sestavljajo harmonikar Matija Solce, violinistka Claudia Schwabb in bobnar Aleš Zorec. Los Hostes zvrst, ki jo igrajo, opisujejo kot jodlpunk, irski funk, balkan groove in alpski rage.

Med nastopajočimi pa bosta tudi prekmursko-tolminsko-kraška naveza Širom in skupina iz afriške države Niger Tisdass. V sklepnem terminu pa bodo na Novem trgu v svoje rhythm & blues ritme zazibali znani energični blues-rock psihedeličarji Prismojeni profesorji bluesa.

Na prizorišču na Gornjem trgu bodo z nekoliko drugačnimi žanri občinstvo med drugim zabavali Fanfara Station, ki kombinirajo severnoafriške in plesne elektro ritme, trio iz Neaplja in Firenc, ki črpa iz spominov na pihalno godbo očeta Marzouka Mejrija, in kanadski trobentač in pozavnist Charles Ferris.

V času festivala bo potekal tudi mednarodni večdisciplinarni simpozij Zvok in glasba v doživljanju dojenčkov, malčkov in ranljivih skupin, ki ga pripravljajo pod okriljem mednarodnega projekta B-AIR v sodelovanju z radiem Slovenija, ZRC SAZU in Akademijo za glasbo v Ljubljani. Festival in simpozij bo na 1. in 2. september sklenil še pofestivalski dogodek, ki ga pripravljajo s Slovensko filharmonijo, naslovljen Živalski karneval v Živalskem vrtu.

V okviru spremljevalnega programa se bodo zvrstili tudi plesni večeri salse, bachate in tanga pod Plečnikovimi plesnimi arkadami.