Svet 25.8.2023 5:30

MGL s črno komedijo Bog masakra na Brionih

Brioni, 25. avgusta - Mestno gledališče ljubljansko (MGL) se bo drevi predstavilo na festivalu Ruta na Brionih. Na regionalnem festivalu, ki ga med 19. in 30. avgustom na Brionih gosti gledališče Ulysses, bodo uprizorili črno komedijo Yasmine Reza Bog masakra v režiji Diega de Bree, so sporočili iz gledališča.

Ljubljana. Mestno gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestno gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dramatičarka Yasmine Reza v delu neusmiljeno razgalja sodobno meščansko elito ter z ironijo in sarkazmom opozarja na dvoličnost človeške narave. De Brea je predstavo ob njeni premieri lani oktobra označil za zelo terapevtsko in identifikacijsko.

Protagonista drame sta enajstletnika, ki sta se stepla na otroškem igrišču. Ker je eden od njiju zaradi udarca s palico izgubil dva zoba, se njuni starši dogovorijo za srečanje, da bi se pogovorili o nesrečnem incidentu. Obisk Annette in Alaina v imenitnem pariškem meščanskem stanovanju Veronique in Michela se začne z vljudnostnim kramljanjem, vendar se v pološčeni povrhnjici meščanske kultiviranosti zelo hitro pojavijo razpoke. Odnosi postajajo zmeraj bolj napeti, dogajanje se zaostri in sprevrže v medsebojno obtoževanje in vsesplošno obračunavanje vse večjih razsežnosti, so vsebino igre povzeli v MGL.

V predstavi igrajo Jana Zupančič, Uroš Smolej, Iva Krajnc Bagola in Sebastian Cavazza. De Brea je tudi dramaturg, scenograf in avtor glasbene opreme. Prevod podpisuje Aleš Berger, kostumograf je Leo Kulaš.

V MGL bodo tretji festival Ruta Grupa Triglav gostili med 2. in 7. februarjem, so še sporočili iz gledališča.