Svet 29.8.2023 5:30

V Saluzzu mednarodno tekmovanje in festival Zvoki harfe

Torino, 29. avgusta - V mestu Saluzzo bo od danes do 3. septembra potekalo 13. mednarodno tekmovanje in festival Zvoki harfe (Suoni d'Arpa). Sodelovalo bo 64 udeležencev iz 30 različnih držav, tudi iz Slovenije.

Ljubljana, Akademija za glasbo. Harfa, glasbeniki, glasbeno ustvarjanje. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Akademija za glasbo.
Harfa, glasbeniki, glasbeno ustvarjanje.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Po pisanju spletnega portala www.lavocedialba.it udeleženci letos prihajajo še iz Avstrije, Belgije, Bolgarije, Francije, Walesa, Grčije, Irana, Irske, Italije, Hrvaške, Kitajske, Litve, Malezije, Moldavije, Nemčije, Norveške, Poljske, Romunije, Češke, San Marina, Rusije, Singapurja, Španije, Švice, Turčije, Ukrajine, Velike Britanije, ZDA in Južne Koreje.

Tekmovanje, ki ga je zasnovalo Italijansko združenje za harfo, da bi promoviralo italijansko glasbo in podpiralo mlade talente, bo potekalo v prostorih Fondazione Scuola di Alto Perfezionamento Musicale v središču srednjeveškega historičnega središča mesta Saluzzo.

Člani letošnje žirije so dobitnica prve nagrade na 21. tekmovanju za harfo v Izraelu Claudia Lucia Lamanna, predavatelj na Kraljevi akademiji za staro glasbo v Antwerpnu Lorenzo Montenz, harfist in umetniški direktor Arpe del Mondo Raoul Moretti, predavatelj na konservatoriju za glasbo in ples v Lyonu Fabrice Pierre ter predsednik konservatorija G. F. Ghedini v Cuneu Mattia Sismonda.

Na festivalu bo nastopil orkester APM Obiettivo Orchestra pod vodstvom Michele Tintoni s solistom na harfi Valerijem Liscijem, ki bo odprl festival. Nastopili bodo še Claudia Lucia Lamanna, Raoul Moretti in zmagovalci tekmovanja.

Najboljšim na tekmovanju je namenjenih več nagrad, štipendij, koncerti in mojstrski tečaji, snemanje in distribucija zgoščenke, knjige in partiture ter boni v skupni vrednosti več kot 20.000 evrov.

Namen festivala je omogočiti udeležencem, da spoznajo različne šole harfe, sklenejo nova prijateljstva, se udeležijo festivalskih koncertov, na katerih je harfa predstavljena v vseh svojih izjemnih možnostih, obiščejo muzej Victorja Salvija in spoznajo mesta Saluzzo.