Slovenija 28.8.2023 12:17

Nagrada Milke in Metoda Badjure direktorju fotografije Radu Likonu

Ljubljana, 28. avgusta - Nagrado Milke in Metoda Badjure 2023 prejme direktor fotografije Rado Likon. Nagrado za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti, do letos imenovano nagrada Metoda Badjure, mu bodo izročili 3. oktobra v Avditoriju Portorož na slovesnosti ob odprtju 26. Festivala slovenskega filma Portorož.

Kot piše v utemeljitvi, je direktor fotografije Rado Likon, prvi slovenski diplomant prestižne praške filmske akademije FAMU, s svojim neizmernim talentom in predanostjo zaznamoval slovensko kinematografijo in televizijski svet. Nagrado prejme za prispevek k slovenskemu filmu in filmski dediščini.

V drugi polovici 70. let minulega stoletja je skupaj z režisersko generacijo, ki je vključevala Rajka Grlića, Lordana Zafranovića, Gorana Paskaljevića, Gorana Markovića in Emirja Kusturico, radikalno spremenil jugoslovanski film. S svojo izobrazbo se je vpisal med izurjene direktorje fotografije, ki so popeljali slovenski film v novo smer.

Rojen leta 1949 v Ljubljani, se je po magisteriju iz filmske in televizijske kamere na FAMU takoj vključil v profesionalno produkcijo slovenskega filma. Njegovo delo se razteza v dve časovni obdobji: klasično filmsko snemanje na trak in sodobno digitalno produkcijo. V vlogi direktorja fotografije je sodeloval pri več kot 70 filmih - celovečercih, kratkih filmih, dokumentarcih ter televizijskih delih.

V slovenskem celovečernem filmu je pečat direktorja fotografije pustil v filmih, kot so Poletje v školjki I in II, Leta odločitve, Razseljena oseba in Christophoros. Med televizijskimi deli izstopata nadaljevanki Primož Trubar in Julius Kugy, v katerih je s svetlobno atmosfero očaral gledalce ter ustvaril pristno vzdušje slovenskega visokogorja. Likon je svojo vsestranskost pokazal tudi na področju lutkovnega filma, zlasti s priljubljenimi Zverinicami iz Rezije.

Njegova discipliniranost in ustvarjalnost sta ključna pri zapletenih posnetkih, ki segajo od igre svetlobe in sence do dinamičnih posnetkov, pri katerih kamera prečka snemalno os in ujame igralce z različnih zornih kotov. Likon je mojster ustvarjanja umetniških posnetkov, ki zajemajo pokrajine, običaje ter obraze slovenskih ljudi. Njegova filmska fotografija je vedno sovpadala s pripovedjo, ne glede na temo ali tehniko snemanja, njegov vpliv pa se je razširil tako na kinematografsko kot televizijsko občinstvo.

Likon je tudi cenjen pedagog. Kot predavatelj na AGRFT in kot pedagog video tehnike na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici v Novi Gorici je delil svoje znanje in izkušnje s številnimi generacijami filmskih ustvarjalcev ter sodeloval z njimi kot mentor in član Združenja filmskih snemalcev (ZFS). Njegova zavezanost ohranjanju filmske dediščine se kaže v njegovem zavzetem sodelovanju pri restavriranju in digitalizaciji slovenskih filmov. S tem ne poglablja le svojega razumevanja in povezanosti s filmsko umetnostjo, temveč predvsem pomembno prispeva k ohranjanju naše bogate filmske dediščine in ima zato izjemen nacionalni pomen, še piše v utemeljitvi nagrade.

Nagrajenca je izbrala strokovna komisija v sestavi Špela Čadež, Andrej Košak, Lija Pogačnik, Sonja Prosenc in Milena Zupančič.

Prej imenovana nagrada Metoda Badjure od letošnjega leta nosi razširjeno ime nagrada Milke in Metoda Badjure. S preimenovanjem nagrade so želeli poudariti spregledani doprinos filmske režiserke in montažerke Milke Badjura ter na vsebinski ravni ponovno združiti najpomembnejši slovenski filmski ustvarjalni par, so še sporočili s Festivala slovenskega filma Portorož.

Festival slovenskega filma Portorož bo potekal med 3. in 8. oktobrom.