Svet 30.8.2023 0:30

V Benetkah začetek 80. mednarodnega filmskega festivala

Benetke, 30. avgusta - V Benetkah se danes začenja 80. mednarodni filmski festival. Letošnjo izdajo bo zaznamovala stavka igralcev in scenaristov v Hollywoodu, zaradi česar se Mostre ne bo udeležilo več zvezdnikov. V tekmi za zlatega leva je tokrat 23 filmov.

Italija, Benetke. Beneški filmski festival, zlati lev. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Beneški filmski festival, zlati lev.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Člani sindikata igralcev SAG-AFTRA med stavko ne nastopajo pred kamerami in ne promovirajo svojih filmov. Zato bosta na festivalu denimo manjkala Emma Stone in Bradley Cooper. Emma Stone je zaigrala v filmu Poor Things Yorgosa Lanthimosa, Cooper podpisuje režijo filma Maestro, v katerem je tudi zaigral v glavni vlogi.

Poleg Lanthimosovega in Cooperjevega filma so v tekmovalnem programu letošnjega festivala še filmi Dogman Luca Bessona in Priscilla Sofie Coppola, ki pripoveduje o ženi Elvisa Presleyja. The Killer je novi triler Davida Fincherja, v njem je zaigral Michael Fassbender. Pablo Larrain je v tekmi za zlatega leva s filmom El Conde, Michael Mann s filmom Ferrari, biografskim filmom o Enzu Ferrariju, v katerem sta zaigrala Adam Driver in Penelope Cruz.

Žiriji glavnega tekmovalnega programa bo predsedoval režiser filmov Ritem norosti, Dežela La La in Babilon Damien Chazelle.

Zlatega leva za življenjsko delo bosta prejela italijanska režiserka Liliana Cavani in igralec Tony Leung Chiu-wai iz Hongkonga.

Slovenska kinoteka bo v Benetkah v programu restavriranih filmskih klasik Venice Classics skupaj s partnerji, Hrvaškim državnim arhivom, Filmskim centrom Sarajevo in Avstrijskim filmskim muzejem, predstavila digitalno obnovljen film Slike iz življenja udarnika iz leta 1972 bosanskega režiserja Bahrudina Bate Čengića.